«Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μας γυρίζει πίσω στο 1908» Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012 22:52

«Οι εντολοδόχοι της τρόικας γυρνάνε το ρολόι της ιστορίας στο 1908 (τότε που καθιερώθηκε η κυριακάτικη ανάπαυση)», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαίρη Διακάκη, με αφορμή την πρόσκληση σε συζήτηση του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου για το θέμα.


Όπως αναφέρουν στη δήλωσή τους: «Είμαστε αντίθετοι με την προώθηση του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων και τις Κυριακές. Είναι ένα επιπλέον χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εμποροϋπάλληλους ενώ “κτυπάει το καμπανάκι” και για τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Υπάρχει σκοπιμότητα, να στηριχτούν -και σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης- τα μεγάλα συμφέροντα, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες που χρόνια τώρα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις, τις οδηγούν στο κλείσιμο, διογκώνουν τις στρατιές των ανέργων και εντείνουν ακόμη περισσότερο την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Οι εντολοδόχοι της τρόικας γυρνάνε το ρολόι της ιστορίας στο 1908 (τότε που καθιερώθηκε η κυριακάτικη ανάπαυση). Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, με σφαγιασμένους μισθούς και συντάξεις και το 31% των ελλήνων να ζει σε συνθήκες φτώχειας, είναι ολοφάνερο ότι στόχος του μέτρου δεν είναι “η εξυπηρέτηση των καταναλωτών”.

Το ζητούμενο δεν είναι η διεύρυνση του ωραρίου, οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία τους αφαιρέθηκε βίαια με τις πολιτικές εξαθλίωσης του λαού που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.  Οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση δεν πρόκειται να μας βγάλουν απ’ αυτή. Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές απαιτείται συντονισμένος και ενωτικός αγώνας του ελληνικού λαού. Οι μικροί και μεσαίοι καταστηματάρχες μαζί με τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο θα αποκρούσουν κι αυτή την επίθεση. Εμείς δηλώνουμε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι σε αυτό τον αγώνα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια μέσα κι έξω από τη Βουλή για την αποτροπή αυτών των πολιτικών».

Πηγή: left.gr

Οικονομία