Τι ‘ν΄ η πατρίδα μου; Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 17:44

Στενοχωριέμαι. Στενοχωριέμαι για την πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη. Στενοχωριέμαι περισσότερο αυτές τις μέρες, των εγκαινίων της ΔΕΘ, που κάποτε κάτι σήμαιναν για την πόλη μου. Που κάποτε κάτι σήμαιναν για όλη την Ελλάδα.

Μεγάλωσα ακούγοντας από τόσους και τόσους πολιτικούς ότι η πόλη μου θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Πως ήταν η μεγάλη της μοίρα, ένα πράγμα. Ημουν μικρός τότε, και τους πίστευα.

Μετά κατάλαβα ότι οι τύποι αυτοί έρχονταν για διακοπές στην πόλη μου. Να ξεσκάσουν από την Αθήνα και τις γυναίκες τους, να πάνε στο Shark και στα μπουζούκια, να τιμήσουν τη «Θεσσαλονίκη, ερωτική πόλη», πουλώντας μούρη σε καμιά πιτσιρίκα που έτρωγε το παραμύθι του λεφτά από την Αθήνα (και δεν την πολύ-ένοιαζε κι ας ήταν και παντρεμένος…).

Και τι έγινε η πόλη μου; Ούτε κωμόπολη των Βαλκανίων δεν έγινε. Υποθαλάσσια αρτηρία; Δεν έγινε ποτέ. Το μετρό; Χειρότερα. Ξεκίνησε κι έμεινε στις λαμαρίνες, να κόβουν και την ελάχιστη κίνηση που έχει απομείνει στους μαγαζάτορες της Εγνατίας και να προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη. Εγνατία οδός; Καθυστέρησε τόσο πολύ, που το βαλκανικό τρένο είχε φύγει. Να μη μιλήσω για τους κάθετους άξονες, να μη θυμηθώ ότι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ έχουμε φτιάξει έναν –υποτίθεται- σύγχρονο αυτοκινητόδρομο χωρίς βενζινάδικα, χωρίς ένα σταθμό εξυπηρέτησης. Για να μη μείνεις από βενζίνη, για να φας ένα σάντουιτς στο δρόμο σου από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ηγουμενίτσα (σε 620 χιλιόμετρα και πεντέμισι ώρες οδήγηση) πρέπει να βγεις από τον αυτοκινητόδρομο! Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά! Ή, μήπως, να το διορθώσω: μόνο στη Βόρεια Ελλάδα συμβαίνουν ΑΥΤΑ!..

Αλλά δε φταίνε μόνο αυτοί οι άθλιοι τύποι, οι πολιτικοί που μας κορόιδευαν στα μούτρα μας. Καλά, αυτοί θέλουν κρέμασμα. Και πρώτοι οι Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν σε πρωτοκλασάτες θέσεις στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. όλες τις τελευταίες δεκαετίες και, με το που κατέβηκαν στην Αθήνα, έγιναν οι πρώτοι μεταξύ των γενίτσαρων. Και να πεις ότι δεν είχε η Θεσσαλονίκη εκπροσώπηση στις κυβερνήσεις; Και με το παραπάνω. Μια (μεγάλη) περίοδο, στην πόλη μου εκλεγόταν η μισή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός (της Ν.Δ.). Τι έκαναν όλοι αυτοί; Τίποτα. Μόνο καθρεφτάκια. Μόνο χάντρες.

 

διαβάστε τη συνέχεια στο Newsbomb.gr


Οικονομία