«Δημοκρατία»: Ο Παπασταύρου χειριζόταν εκατομμύρια ευρώ έως και τις 11 Απριλίου 2016 Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 14:16

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι ο στενότατος συνεργάτης του Α. Σαμαρά διαχειριζόταν κεφάλαια και είχε εμπλοκή με παναμέζικες εταιρείες ακόμα και τη στιγμή που τον κάλυπτε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», ο Στ. Παπασταύρου ήταν συνδιαχειριστής εκατομμυρίων ευρώ και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε τουλάχιστον ένα offshore «ίδρυμα» στον Παναμά, ακόμα και μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις των PanamaPapers. Πλήθος εγγράφων καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του δικηγόρου και στενότατου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού ότι ήταν «απλό μέλος συμβουλίων» τριών ιδρυμάτων, ότι «την εξουσία διαχείρισης ασκούσαν αποκλειστικά οι ιδρυτές τους» και ότι, σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για υποθέσεις κάποιου μακρινού παρελθόντος.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», η πραγματικότητα είναι η εξής:

Ο Στ. Παπασταύρου ήτα μέλος του συμβουλίου της offshore εταιρείας Aisios Foundation έως τις 11 Απριλίου 2016, δηλαδή παραιτήθηκε μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τη «διαρροή» των Panama Papers. Ο έμπιστος συνεργάτης του Α. Σαμαρά είχε, βάσει του καταστατικού της εταιρείας, πλήρη εξουσία επί των περιουσιακών στοιχείων της παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του. Επιπλέον, ο Παπαστάυρου, είχε τηρήσει ένοχη σιωπή ως προς τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της Aisios και την εικαζόμενη σχέση όλων με τη «λίστα Λαγκάρντ». Τα επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας του Παναμά επιβεβαιώνουν ότι έως τις 11 Απριλίου του 2016 ο Παπασταύρου, ως αντιπρόεδρος της εταιρείας συνεργαζόταν με τον Κων. Λαναρά και τον Σπ. Α. Μεταξά, οι οποίοι όντως εμφανίζονται και στη «λίστα Λαγκάρντ» και σε σωρεία άλλων υποθέσεων.

Ο φάκελος του Aisios Foundation δείχνει ότι, μετά την παραίτηση των μελών του συμβουλίου (που είναι άγνωστο πού και πότε συνεδρίασαν), τα υπογεγραμμένα έγγραφα κατατέθηκαν από τον Παναμέζο συμβολαιογράφο Χόρχε-Ελιαζέρ Γκάντες στα εμπορικά μητρώα την 11η Απριλίου, λαμβάνοντας τις απαραίτητες σφραγίδες και πιστοποιήσεις στις 13:45 της επόμενης ημέρας. Ο Παπασταύρου τονίζει η «Δημοκρατία», είχε διαβεβαιώσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι όλα αυτά αφορούσαν το μακρινό παρελθόν με αποτέλεσμα να τον εκθέσει με όσα υποστήριξε στη Βουλή τέσσερις ημέρες αργότερα. Υπενθυμίζουμε ότι τότε, ο Αλ. Τσίπρας, επιτέθηκε στη ΝΔ για την πλήρη κάλυψη Σαμαρά και Παπασταύρου καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση.