(ΒΙΝΤΕΟ) Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: «Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί» Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 14:12

Τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μεγάρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο ομόλογό του. «Συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να αντιμετωπίζουμε εντάσεις» δήλωσε τονίζοντας ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος και οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου μας δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν στο μεταναστευτικό αλλά πήραν καλό βαθμό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε φάση πλήρους ένταξης στην Ε.Ε. και η Ελλάδα στάθηκε αρωγός» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ ευχαριστώντας τη χώρα μας. «Θέλουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Τις σεβόμαστε εμείς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων, ήρθε από τούρκο δημοσιογράφο της Milliyet, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της έκδοσης των 8 στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντάει: Στην Ελλάδα, όπως ασφαλώς και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη. Τις αποφάσεις της εμείς τις σεβόμαστε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε με τη σειρά του: Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της, και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν.

Οι πραξικοπηματίες βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

526.jpg

Τσίπρας: Να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Γιλντιρίμ και αφού παρατήρησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στη Σμύρνη είχε ανοίξει μια πολύ ευρεία, θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα, προκειμένου να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη αλλά και τη σχέση της συνεργασίας, διότι αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι αυτές οι σχέσεις της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας είναι που μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο λαών».

«Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά, ως καλοί γείτονες, καμιά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της άλλης, υπογράμμισε: «Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε».

Τόνισε την ανάγκη και οι δύο χώρες να αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τα θέματα και τις προκλήσεις και είπε χαρακτηριστικά: «Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά.

Και ακόμα περισσότερο προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο καθότι γνωρίζω ότι οι δικές σας οι σπουδές είναι θετικές σπουδές, είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε δούμε με ένα θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μια εποικοδομητική διάθεση».

Γιλντιρίμ: Να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας

«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, μόλις πήρε το λόγο.

«Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα», συνέχισε και προσέθεσε: «Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα θετικά που μπορούν να κάνουν με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα και σημείωσε: «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μια αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε.

Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων, τόσο των εμπορικών, όσο και των ανθρωπίνων».