Στην αντεπίθεση ο Κουρουμπλής – Κατηγόρησε τον Άδωνι πως ως υφυπουργός Ναυτιλίας κατήργησε απόφαση για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 17:51

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τις απαντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με το ναυάγιο στον Σαρωνικό.

Πολιτικές σκοπιμότητες στην αντιπολίτευση για διατήρηση υψηλών τόνων και ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατέστησαν διάτρητο το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της καταλληλότητας των πλοίων, καταλόγισε ο υπουργός Ναυτιλίας κα Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Κατά την συζήτηση επερώτησης 23 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ναυαγίου του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, όλοι οι επερωτώντες μίλησαν για «τραγελαφική αντιμετώπιση και πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης και του υπουργού» και καταλόγισαν προσωπικώς στον υπουργό Ναυτιλίας παραπλάνηση του ελληνικού λαού και της ίδιας της Βουλής, με «ασύστολα ψεύδη».

Οι τόνοι όμως ανέβηκαν στα ύψη όταν ο κ. Κουρουμπλής προσωποποίησε τις ευθύνες και κατονόμασε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι είναι εκείνος που ως υφυπουργός Ναυτιλίας μετέβαλλε το καθεστώς του νηογνώμονα που χορηγεί τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. «Η απόφαση του κ. Γεωργιάδη είναι μνημείο, κατήργησε την απόφαση που οδηγούσε στη διαφάνεια για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφενός υπεραμύνθηκε της απόφασής του, αφετέρου κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν την άλλαξε δυόμισι χρόνια τώρα, εφόσον δεν την θεώρησε ορθή. «Αν εγώ μπορούσα σε 99 μέρες να βγάλω μια κακή απόφαση -αν και κανονικά ήταν ορθή και έσπασε ένα μονοπώλιο- εσείς σίγουρα μπορούσατε να την αλλάξετε σε δυόμιση χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε μεταξύ του υπουργού και του αντιπροέδρου της ΝΔ, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλούμενος έγγραφα αναφορικά με το στίγμα του μισθωμένου από Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Προστασία στη Θάλασσα (EMSA) απορρυπαντικό πλοίο, δήλωσε πως το ΑΚΤΕΑ ήταν στο Πέραμα από το μεσημέρι της 11/09 το βράδυ και όχι το βράδυ τις 13/09 όπως είχε αναφέρει ο υπουργός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας απάντησε στον κ. Γεωργιάδη προσκομίζοντας αντίγραφο από το ημερολόγιο του πλοίου σύμφωνα με το οποίο το πλοίο ήταν στην Δραπετσώνα στις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως απέδειξε ο κ. Δρίτσας, με βάση το ημερολόγιο της γέφυρας απελευθερώθηκε την Τρίτη το βράδυ με Τετάρτη πρωί γιατί μάζευε τα πετρέλαια του Πάτμος, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση, επανήλθε στο θέμα και ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Εγώ δεν είπα πότε έκανε το πλοίο την τελική εκφόρτωση αλλά πότε έφτασε στο Πέραμα δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως είχε φτάσει έμφορτο... Βάσει του συμβολαίου του, είναι υποχρεωμένος ο πλοιοκτήτης να δίνει το πλοίο στο κράτος- μέλος εντός 24 ωρών. Αν δηλαδή είχε κάνει ορθή εκτίμηση του κινδύνου ο κ. Κουρουμπλής, θα είχε κάνει το αίτημα από 10/9 και στις 11/9 θα ήταν υποχρεωμένος ο πλοιοκτήτης 14.42 να ξεφορτώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Η επερχόμενη διάταξη: «Ελπίζω να τη συνυπογράψετε»

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προανήγγειλε την κατάθεση διάταξης, με εντολή πρωθυπουργού, που θα περιορίζει την ηλικία των πλοίων και τον Οκτώβριο θα φέρει την υπουργική απόφαση για την αλλαγή των όρων λειτουργίας των εταιρειών. Ανακοίνωσε ακόμα ότι ετοίμασε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητεί να επανεξεταστούν όλες οι αθωωτικές αποφάσεις περί λαθρεμπορίου των τελευταίων 10 χρόνων, και για να μην υπάρξει ζήτημα παραγραφής ζητεί να ερευνηθούν ως εγκλήματα και ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Θα τη στείλω τη Δευτέρα σε όλα τα κόμματα, να δω ποιος θα την υπογράψει. Ελπίζω να την συνυπογράψετε όλοι και να την καταθέσουμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός προς την αντιπολίτευση, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε πόλεμο. Θα έρθει και η ώρα και των ευθυνών».

Αφού, ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε πως θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου στο περιβάλλον, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας σε αυτοέλεγχο «διαφορετικά θα ζει ένα συνεχές ναυάγιο». «Αυτά που λέτε είναι γκεμπελίστικα και τα λένε οι υποστηρικτές του Γκέμπελς».

Αναφορικώς με τα ερωτήματα των βουλευτών για το πόσοι τόνοι καυσίμου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα, ο κ. Κουρουπλής δήλωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απάντληση για να υπάρχει σαφή εικόνα.«Αυτό το ατύχημα, θα έπρεπε να μην γίνει ευκαιρία να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με φθηνό τρόπο, αλλά θα έπρεπε να επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης και αίσθημα αυτοκριτικής αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα και διεκδικούν μετά από αυτά που έχουν συμβεί να ξανακυβερνήσουν», είπε επίσης ο κ. Κουρουμπλής.