Για τα εκατομμύρια που έφευγαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς υπουργική απόφαση κατέθεσε η Σκοπούλη στην Εξεταστική Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 15:52

Στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάναδα στον χώρο της Υγείας καταθέτει σήμερα η πρώην υφυπουργός Υγείας (το 2012), Φωτεινή Σκοπούλη. Στην Επιτροπή θα καταθέσει εκ νέου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΟ Θ. Παπαδημητρίου, η κατάθεση του οποίου είχε διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επικαλέστηκε δυσφορία λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Η κατάθεση του θα αρχίσει στις 16:30.

Η Φωτεινή Σκοπούλη από τη θέση της υφυπουργού Υγείας, είχε αναφερθεί στην υπόθεση του υψηλού δανεισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Ιούνιο του 2013. Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χαρακτήριζε μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαύρη τρύπα» στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις, χάνονται.

Όταν τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε βγει δημοσίως και είχε δηλώσει ότι δεν έχει αντιδραστήρια για το AIDS, η Φ. Σκοπούλη δήλωνε στην εφημερίδα το εξής: «Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν βρει δουλειά οι συγγενείς είτε υπαλλήλων του υπουργείου ή του ΚΕΕΛΠΝΟ ή πολιτικών. Τώρα, βγήκε και είπε δεν έχω αντιδραστήρια για το AIDS, το κόστος των οποίων είναι 100.000 ευρώ. Ενα ΚΕΕΛΠΝΟ που διαχειρίζεται 200 εκατομμύρια ευρώ δάνειο δεν έχει να δώσει για αντιδραστήρια; Εν τω μεταξύ, έχει έναν διαγωνισμό για αντιδραστήρια -τους οποίους διεξάγει μόνο του- ύψους 2 εκατομμυρίων εδώ κι έναν χρόνο και δεν τον έχει προχωρήσει. Κι εγώ κι εσείς επαναπαυόμαστε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολείται με το AIDS».

Έφευγαν τα εκατομμύρια χωρίς υπουργική απόφαση

Στην κατάθεση της η Φ. Σκοπούλη αναφέρθηκε εκτενώς στην κακοδιαχείριση που γινόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως αποκάλυψε, το ΚΕΕΛΠΝΟ -επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας- ο Οργανισμός έδωσε 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση. Η επιχορήγηση αυτή αφορούσε τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων αλλά και πρόσληψη νέου προσωπικού, με το συνολικό ποσό που ήταν να καταλήξει στον ΟΚΑΝΑ να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στο «Κόκκινο», δήλωσε ότι περίπου οκτώ μήνες μετά από την κατάθεση του ποσού, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο που διεξήχθη, αποκαλύφθηκε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ, για τα 5-7 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν παραστατικά σχετικά με το πού χρησιμοποιήθηκαν, ενώ οι προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ δεν έγιναν ποτέ.

Η κ. Σκοπούλη ανέφερε επίσης πως τον Σεπτέμβριο του 2013 απέστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία ανέφερε τις δομικές κι επιχειρησιακές ανεπάρκειες του Οργανισμού. Με την επιστολή της ζητούσε να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός την ευθύνη για αλλαγή του νομικού πλαισίου που όριζε τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούσε τη μείωση κατά το ήμισυ των απασχολούμενων σε αυτό καθώς ήταν υπεράριθμοι σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς και την άμεση ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου και την απομάκρυνση του τότε γενικού του διευθυντή. Όπως είπε στην πρόταση της αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου, αλλά στην πορεία έγινε αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και δεν ξέρει αν οι προτάσεις της παραδόθηκαν στη διάδοχό της.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει πολιτική, το καταλαβαίνετε; Και δεν κάνει αυτό που όφειλε να κάνει» είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας η κ. Σκοπούλη.

Η Επιτροπή αποφάσισε την εξέταση της μάρτυρος την επόμενη Τρίτη, προκειμένου πρώτα να μελετηθούν τα έγγραφα τα οποία κατέθεσε σε αυτή.

Ξανά στην Εξεταστική ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά από ένα σήριαλ που παραλίγο να καταλήξει σε βίαιη προσαγωγή του ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου πέρασε τελικά οικοιοθελώς το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την πρώτη του κατάθεση ο επί 25 χρόνια διευθυντής του Οργανισμού ρωτήθηκε για τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, και δεν αρνήθηκε ότι ακούγεται η φωνή του σε αυτές, ισχυρίστηκε δε ότι είναι προϊόν μοντάζ. Η Επιτροπή συμφώνησε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θ. Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή.

Οι 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και οι ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες φέροται να αποδυκνύονται ρουσφέτια, απασχόλησαν και την δεύτερη κατάθεση του μάρτυρα, που σύντομα διακόπηκε με εκείνον να επικαλείται ότι δεν αισθανόταν καλά στην υγεία του. Τη συνεδρίαση επισκίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος έθεσε ζήτημα μη αναμετάδοσης των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων από το κανάλι της Βουλής προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.