Συλλογικές συμβάσεις και αδήλωτη εργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Αχτσιόγλου-ΕΣΕΕ Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 16:57

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκε σήμερα Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, με τη Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ολοκληρώνοντας τον κύκλο συναντήσεων με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας.

Στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου τέθηκαν η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) την ερχόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει, τέλος, ενιαία συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τα προεδρεία των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

Τι ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις σημειώνει ότι δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των μισθών, ούτε ότι η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου. Αυτά τόνισε σήμερα στην προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Μία κλαδική σύμβαση δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των μισθών, ούτε η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου. Σε πολλούς, μάλιστα, κλάδους της αγοράς, μία κλαδική σύμβαση δεν επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργηση».

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η διαιτησία και η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Επιπλέον, υπουργός υποστήριξε ότι για να ισχυροποιηθεί η θέση της εργασίας και να αλλάξουν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να ισχύσουν τρεις βασικές προϋποθέσεις, όπως να επανέλθουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα και αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης), να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μετά τη λήξη των μνημονίων γίνεται άρση της αναστολής της επέκτασης και επανέρχεται σε ισχύ η δυνατότητα του υπουργού να επεκτείνει την καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με την προϋπόθεση ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις που την υπογράφουν, εκπροσωπούν 51% των εργαζομένων στον κλάδο. Διευκρινίστηκε ότι για τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και τα θεσμοθετημένα τριτοβάθμια όργανα, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, η οποία επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές και από τον νόμο.

Αναφορικά με την υποχρεωτική διαιτησία, υπέρ της οποίας έχει αποφασίσει θετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται από το υπουργείο μία νομική μελέτη για τον ρόλο της διαιτησίας, η οποία θα υποβληθεί επίσης προς τους κοινωνικούς εταίρους για παρατηρήσεις και σχολιασμό. Η ΕΣΕΕ εξέφρασε την θέση ότι απαιτούνται βελτιωτικές αλλαγές και επικαιροποίηση του νόμου 1876/1990, με την αναγκαία έμφαση να δίνεται στο πεδίο της επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων και σε ένα σύστημα μεσολάβησης, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην απευθείας διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, παρά στη διαιτησία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΜΕΔ παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση των Κοινωνικών Εταίρων, το οποίο εξασφαλίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέφερε την πάγια πρόταση που έχει καταθέσει για την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 Euro, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 Euro). Η συνομοσπονδία θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή του υψηλότατου προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, η συνομοσπονδία πρότεινε αφενός την επαναφορά του προστίμου σε ρεαλιστικά επίπεδα, αφετέρου ένα σύστημα προοδευτικής απομείωσής του, στην περίπτωση που η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζόμενου. Μάλιστα, εφόσον η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου γίνεται με σύμβαση αορίστου χρόνου, η ΕΣΕΕ πρότεινε το πρόστιμο να περιορίζεται στο ελάχιστο γενικώς επιβαλλόμενο από το ΣΕΠΕ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αυτονόητα θα περιλαμβάνει εξατομικευμένα κριτήρια, όπως η διάρκεια της σύμβασης αορίστου χρόνου που θα συνδέεται με το ύψος του προστίμου, η γενικότερη εικόνα της επιχείρησης, ο βαθμός της παράβασης, η εποχικότητα κλπ. Το υπουργείο δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση της ΕΣΕΕ.

Συμβάσεις και μισθοί στο τραπέζι της συνάντησης με τον ΣΕΒ

Χθες, Δευτέρα, η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στη συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου κοινωνικού διαλόγου που πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, εξετάστηκαν η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, οι βιομήχανοι αντιμετωπίζουν θετικά την επέκταση των συμβάσεων από το 2018 σε κλαδικό επίπεδο, ενώ ζήτησαν να εξεταστεί το τεχνικό κομμάτι« του »μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας", που θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Μέσω αυτού του μηχανισμού θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζομένων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις - μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση προκειμένου η κλαδική σύμβαση να μπορεί να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει η «Αυγή», οι βιομήχανοι εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάτι που ωστόσο έχει ήδη ψηφιστεί και θα επανέλθει επίσης μετά το τέλος του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Τέλος, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για ενίσχυση των εισαγωγικών ημερομισθίων, βάζοντας ωστόσο την παράμετρο «αντοχής των επιχειρήσεων και δυνατοτήτων της οικονομίας».

Τα θέματα αυτά πάντως θα συζητηθούν εκ νέου και στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των εμπόρων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συνολική εκτίμηση παρουσία όλων των φορέων, εργοδοτικών και εργατικών.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και καταπολέμηση της επισφάλειας στην εργασία αποτέλεσαν το τρίπτυχο του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.