Δύο Ελληνες ξεκινούν για την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 19:12

Στην απάτητη από Έλληνα κορυφή του όρους Κανγκτσεντζούνγκα, θέλουν να υψώσουν τη γαλανόλευκη ο Αντώνης Συκάρης και ο Φώτης Θεοχάρης.

Δυο ατρόμητοι συμπατριώτες μας αναχωρούν για την επικίνδυνη -από κάθε άποψη- αποστολή «Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018» σε ένα ταξίδι που αρχίζει στις 5 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου.

Το όρος Κανγκτσεντζούνγκα είναι η τρίτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.586μ. Το όνομά του σημαίνει «οι πέντε θησαυροί του κόσμου» λόγω των 5 κορυφών του και θεωρείται από τους ειδικούς ως το λιγότερο «σκαρφαλωμένο» βουνό στον κόσμο.

Βρίσκεται στα ινδονεπαλικά σύνορα και είναι η πρώτη φορά που ελληνική αποστολή θα αποπειραθεί να κατακτήσει την κορυφή του. Ένα εγχείρημα με τεράστιο βαθμό δυσκολίας, όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο «σχοινοσύντροφοι» -έτσι ονομάζονται οι «συμπαίκτες» στην ορολογία της ορειβασίας.
Μόλις 241 άνθρωποι έχουν πατήσει την κορυφή του συγκεκριμένου όρους τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ αρκετοί σκοτώθηκαν (61) στην προσπάθεια.

«Τα βουνά είναι φτιαγμένα από όνειρα και επιθυμίες»

«Είναι ένα βουνό απομακρυσμένο, σχεδόν 130 χιλιόμερα μακριά από την πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή. Για να φτάσεις εκεί χρειάζονται 10 ημέρες το base camp. Πρόκειται για ορεινά συγκροτήματα με παγετώνες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 55χρονος Αντώνης Συκάρης ο οποίος ασχολείται με την ορειβασία 28 χρόνια, κάτι παραπάνω δηλαδή από την ηλικία του σχοινοσυντρόφου του!
«Εδώ και 28 συναπτά έτη χωρίς καμία διακοπή είμαι συνεχώς στις αποστολές. Πέρυσι κάναμε Έβερεστ (σ.σ Mount Everest The Greek Expedition 2017 μαζί με τον Μιχάλη Ευμορφίδη) και γενικά βρισκόμαστε στις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου».

Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα... «Υπολογίζουμε ότι όλη η επιχείρηση θα διαρκέσει δύο μήνες, άρα η επιστροφή μας θα γίνει αρχές Ιουνίου αν όλα πάνε καλά. Γενικά είναι ένα επικίνδυνο σπορ όπου πρέπει να παίρνεις όλα τα μέτρα προφύλαξης για να είσαι ασφαλής και να σέβεσαι τις αντικειμενικές δυσκολίες του βουνού. Να μην τις υποτιμάς ποτέ γιατί πολλές φορές είναι προβλέψιμες, αλλά κάποιες όχι. Και εκεί παίζει ρόλο κι η τύχη. Μια χιονοστιβάδα, μια ρωγμή, το μεγάλο υψόμετρο και η έλλειψη οξυγόνου. Χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση για να μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Είναι μια σκληρή διαδικασία που για εμάς είναι ευχάριστη, είναι ένα χόμπι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού δενόμαστε με τον σύντροφό μας. Με αλληλεγγύη κι αλτρουϊσμό μπορείς να πετύχεις το στόχο σου κι αυτά είναι ιδεώδη που συναντάς στη ορειβασία.

Γενικά αναζητάς τα όριά σου και ανακαλύπτεις ότι έχεις ακόμα περισσότερα. Τα βουνά δεν είναι φτιαγμένα μόνο από βράχους και πάγους, αλλά και από όνειρα και επιθυμίες».

«Να υψώσουμε τη σημαία στην κορυφή»

Αναλύοντας το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, ο 27χρονος Φώτης Θεοχάρης παρέθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα στατιστικό στοιχείο που... μιλάει από μόνο του:

«Αρκετοί έμπειροι ορειβάτες λένε ότι το Κανγκτσεντζούνγκα είναι πιο δύσκολο από το Έβερεστ. Όλα αυτά είναι σχετικά. Αν αναλογιστούμε όμως ότι στο Έβερεστ έχουν ανεβεί πάνω από 4.500 ορειβάτες, ενώ στο Κανγκτσεντζούνγκα μόνο 241 τότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα...»

Παράλληλα, ο Έλληνας ορειβάτης μίλησε για τη σκληρή προετοιμασία και τον μεγάλο στόχο: «Το κομμάτι της αποστολής έχει να κάνει με φουλ προετοιμασία, συνεχή αγώνα. Το πιο σημαντικό είναι η αερόβια άσκηση. Τρεξίματα, αναβάσεις σε βουνά με καλούς χρόνους, αναρρίχηση. Από εκεί και πέρα, στο βουνό θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως το υψόμετρο στο οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα εξοικείωσης. Εκεί χρειαζόμαστε σωστή καθοδήγηση, ο εγκλιματισμός όπως το λέμε. Όσο πιο μικρός σε ηλικία, τόσο πιο δύσκολος ο εγκλιματισμός και ίσως χρειαστώ 1-2 ημέρες παραπάνω.