Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Για τις ψήφους των "γκρίζων λύκων" πουλάει ο Ερντογάν τσαμπουκά στην Ελλάδα Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 17:36

Βλέποντας το ακροδεξιό «Καλό Κόμμα» να του ροκανίζει τα ποσοστά ο «Σουλτάνος» κλιμακώνει τις προκλήσεις προς τη χώρα μας για να κερδίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους - Στήνει εσπευσμένα κάλπες στις 24 Ιουνίου για να βγάλει εκπρόθεσμη τη βασική του αντίπαλο

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε άρον-άρον ο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να γίνει απόλυτος «Σουλτάνος» προτού τον προλάβουν οι δυσάρεστες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του, επιβεβαιώνουν περίτρανα πως οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ψηφοθηρίας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου, μια ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η μεγαλύτερη πολιτική απειλή για τον Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, η οποία εκδήλωσε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία.

Ωστόσο, με βάση το Σύνταγμα της Τουρκίας, για να συμμετέχει ένα κόμμα σε εκλογές θα πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από το πρώτο του συνέδριο. Στην περίπτωση του πολιτικού σχηματισμού «Καλό Κόμμα» (Iyi Parti) της Ακσενέρ το εξάμηνο συμπληρώνεται στις 28 Ιουνίου, γεγονός που ακυρώνει την υποψηφιότητά της για τέσσερις ημέρες.

Η «λύκαινα» της Τουρκίας, όπως την αποκαλούν, έχει υιοθετήσει

μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή για τους Κούρδους αυτονομιστές και μιλάει για «τουρκικότητα» των νησιών στο Αιγαίο και για «χαμένες πατρίδες», απευθυνόμενη στο σκληροπυρηνικό ακροατήριο των υπερεθνικιστών.

Πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα της Τουρκάλας «Λεπέν» ποσοστά έως και 20%, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να τρέμει μια εκλογική αναμέτρηση μαζί της, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο να του στερήσει την αυτοδυναμία (51%).

Για αυτό, άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει αυτή την στροφή προς την άκρα δεξιά, συμμαχώντας με τον ηγέτη των «γκρίζων λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις χαμένες ψήφους των εθνικιστών. Έτσι εξηγούνται, λοιπόν, και οι πρόσφατες «κορώνες» για τα Ίμια, οι προκλήσεις με τις σημαίες στις βραχονησίδες μας και η απόπειρα «γκριζοποίησης» του Αιγαίου.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία Στο ΧΩΝΙ που κυκλοφορεί την Κυριακή.