Τζανακόπουλος για τους Ρώσους διπλωμάτες: Δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 13:02

«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής- θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλοι και όλα τα κράτη και οι Αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς: την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, οποτεδήποτε έχει χρειαστεί έχουν παρθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής για την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών. «Η ελληνική πλευρά θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά επιμένει στο ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν συμπεριφορές που παραβίασαν τις αρχές του ελληνικού κράτους ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΤΟΥΡΚΙΑ

• Πρώτιστο θέμα για τον ΠΘ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στις συναντήσεις του εκεί είναι η υπόθεση της παράνομης κράτησης των 2 στρατιωτικών μας από την Τουρκία.

• Επιζήμια και προβληματική η χωρίς συνεννόηση με το ΥΠΕΞ παρουσία της κας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας της νέας τουρκικής κυβέρνησης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

• Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλοι και όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο αλλά και την Ελληνική Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό πάντοτε λαμβάνονται μέτρα και αυτό θα γίνει και αυτή τη φορά.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ πΓΔΜ

• Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει συζήτηση σε σχέση με την πρόσκληση στην πΓΔΜ καθώς αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα.

• Αναμένουμε εκ μέρους της πΓΔΜ την ολοκλήρωση των βημάτων που προβλέπονται στη Συμφωνία. Αν αυτά ολοκληρωθούν, η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση και πιστεύω ότι θα συγκεντρώσει ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφία.

• Κάποια μικρά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, λειτουργούν με έναν τρόπο που παραπέμπει σε μια λογική νέας εθνικοφροσύνης. Και δε βλέπω την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει κάποιο πρόβλημα με τα ανατριχιαστικά συνθήματα που ακούγονται στις σχετικές συγκεντρώσεις ή με τα διάφορα περιστατικά βίας. Με τον πολιτικό της λόγο η ΝΔ νομιμοποιεί αυτές τις εξάρσεις.

• Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε από την αρχή την απόφαση για μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση σε σχέση με τη Συμφωνία. Ακόμη και από τον Πρόεδρό της, Κ. Μητσοτάκη, αναπαράγονται εσκεμμένα ψεύδη και ανακρίβειες για το περιεχόμενό της.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

• Καλώ τη δημοσιογράφο Ε. Βαρβιτσιώτη, να διασταυρώσει τις πληροφορίες της με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ζ-Κ. Γιούνκερ, ο οποίος όχι μόνο ήταν ενήμερος αλλά συμφώνησε με την παράταση του μέτρου για τον ΦΠΑ στα νησιά έως 31/12/2019.

• Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα έχει ολοκληρωθεί. Το καλοκαίρι του 2017 το ΔΝΤ έθεσε το ζήτημα μιας νέας δέσμης μέτρων επειδή δε συμφωνούσε ότι θα πιάναμε τους στόχους +3,5% του ΑΕΠ. Όμως τόσο το 2016 όσο και το 2017 όχι μόνο πιάσαμε αλλά υπερβήκαμε τους στόχους πράγμα που αναμένουμε να συμβεί και το 2018 και το 2019. Ανάλογα με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και στη βάση των στοιχείων που θα έχουμε στα χέρια μας στο τέλος του έτους θα μπορέσουμε να πάρουμε, πάντοτε σε συνεννόηση, τις απαραίτητες αποφάσεις.