Χριστοδουλοπούλου: «Άστοχο, αν όχι ύποπτο» να βλέπει η κ. Μπακογιάννη κράτος Δικαίου στην Τουρκία που κρατά 2 Έλληνες χωρίς κατηγορία Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 13:33

Την ώρα που οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται επί τέσσερις μήνες στην Τουρκία χωρίς απαγγελία κατηγορίας, η κ. Μπακογιάννη με τα περί ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους λέει στην κοινή γνώμη και αλλού ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, αυτό ακριβώς που δεν εντοπίζει η ελληνική Δικαιοσύνη, η πρόταση είναι τουλάχιστον άστοχη, αν δεν είναι ύποπτη, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η ενδεχόμενη πρόταση της κ. Μπακογιάννη για ανταλλαγή των 8 Τούρκων που η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για τρομοκρατία, με τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην γειτονική χώρα, «είναι τουλάχιστον άστοχη», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν ασκείται με αυτόν τον τρόπο η εξωτερική πολιτική, κανείς πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία κάθε φακέλου δικογραφίας και τι περιλαμβάνουν. Μπορεί να θέλει κάποιος να γίνει αρεστός στο καθεστώς Ερντογάν, αλλά υπάρχουν όρια και κανόνες», όπως τόνισε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να προπαγανδίζουμε την παράδοση ανθρώπων για τους οποίους τα δικαστήρια το μόνο που ερευνούν είναι αν θα τύχουν δίκαιης δίκης, όχι αν είναι τρομοκράτες, πραξικοπηματίες, οτιδήποτε, αλλά αν μπορούν να δικαστούν αμερόληπτα από ανεξάρτητο δικαστήριο στη χώρα που ζητάει την έκδοσή τους».

«Με αυτή την έννοια, η κ. Μπακογιάννη παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο θέλει να πει προς την ελληνική κοινή γνώμη -αλλά και όπου αλλού ακουστεί- ότι στην Τουρκία υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει δίκαιη δίκη και μάλιστα την ώρα που έχουμε δύο Έλληνες αξιωματικούς επί τέσσερις μήνες χωρίς να έχει απαγγελθεί καν κατηγορία, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει εντοπίσει η ελληνική Δικαιοσύνη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει κράτος Δικαίου στην Τουρκία. Είναι τουλάχιστον άστοχη, αν δεν είναι ύποπτη», αυτή η παρέμβαση, κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.