Δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου: «Δεν είναι ληστεία, δεν συνιστούσε καν απειλή - υπάρχει εγκεφαλικό ανεύρυσμα ως εύρημα» Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 17:31

«Αυτή η δικογραφία σχηματίστηκε επειδή δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο της κακοποίησης, αλλιώς δεν θα υπήρχε δικογραφία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρρούσου. Ωστόσο, επειδή συντάχθηκε συντάχθηκε μετά το περιστατικό, η δικογραφία «έχει σημαντικές ελλείψεις. Λείπουν μαρτυρικές καταθέσεις, εκθέσεις αυτοψίας, εκθέσεις έρευνας, δεν αποκλείστηκε ο χώρος μπροστά από το κατάστημα προκειμένου να συλλεχθούν πειστήρια ... ήταν ένας θάνατος που θα μπορούσε να μην έχει καν καταγραφεί, ή να καταγραφεί ως ένας θάνατος που δεν διερευνήθηκε περαιτέρω».

Από την υπάρχουσα δικογραφία, όπως υπογράμμισε, «αυτό που προκύπτει είναι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετώπιζε ο Ζακ εάν ζούσε, αντίσταση, καθώς αναφέρει αστυνομικός ότι ο άνθρωπος που ήταν πεσμένος, βαριά τραυματισμένος στο οδόστρωμα, αντιστάθηκε κατά τη χειροπέδηση».

Υπάρχει εγκεφαλικό ανεύρυσμα ως εύρημα κατά την νεκροψία-νεκροτομή

Η κατ' αρχήν γνωμάτευση των ιατροδικαστών, συνέχισε η ίδια «είναι ως εξής, ότι δεν έχει προσδιορίσει το αίτιο θανάτου, για να μπορέσει ο άνθρωπος να ταφεί. Ακολουθούν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, που θα εξηγήσουν γιατί είχε δημιουργηθεί ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, ως εύρημα κατά την νεκροψία-νεκροτομή», ενώ για την σχέση που μπορεί να αποδοθεί μεταξύ μίας τουλάχιστον από τις κλωτσιές που δέχθηκε, του ανευρύσματος και του θανάτου, είπε ότι «είναι προφανές ότι είναι πιο πολυπαραγοντικό το αποτέλεσμα, σε μία κατάσταση τουλάχιστον αδυναμίας. Χωρίς να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τα αίτια, αυτό που είναι προφανές είναι ότι ήταν σε κατάσταση αδυναμίας».

Εξάλλου, η κ. Παπαρρούσου αποκάλυψε ότι όταν ο Ζακ Κωστόπουλος «πήγε νεκρός στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού, η αναφερόμενη αιτία θανάτου από το ΕΚΑΒ ήταν "μαχαίρωμα"», ενώ «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα με τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου τελικά η οικογένεια να παραλάβει την σορό, καθώς όπως είπε νωρίτερα Στο Κόκκινο ο ιατροδικαστής της οικογένειας θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, η κ. Παπαρρούσου είπε ότι «έχουμε ζητήσει να εξαχθούν τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, αλλά δυστυχώς η σχετική διαδικασία κινείται με αυτούς τους ρυθμούς».

Καμία ληστεία, δεν φαίνεται να ευσταθεί καν η απόπειρα κλοπής

Η κ. Παπαρρούσου τόνισε ότι «καταρρίπτεται σε κάθε περίπτωση η εύκολη απόδοση της κατηγορίας της ληστείας, η ληστεία έχει ως απαραίτητο στοιχείο την άσκηση ή την απειλή φυσικής βίας κατά άλλου προσώπου. Σε αυτό που έχει καταγραφεί, δεν υπάρχει καμία άσκηση βίας. Φυσικά δεν είναι ληστεία, ούτε απόπειρα ληστείας. Εάν υπάρχει κάποιο αδίκημα, μέλλει να ενευρεθεί από επιπλέον στοιχεία σε σχέση με το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα πιθανό ελαφρύ πλημμέλημα, όπως η απόπειρα κλοπής, που όπως προχωράει η ανάκριση βλέπω ότι ούτε αυτό ευσταθεί».

Το σενάριο ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε για να προστατευτεί, όπως ανέφερε, «είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Θα έπρεπε να έχουμε οπτικό υλικό από τις κάμερες των καταστημάτων σε προγενέστερο χρόνο, ώστε να έχουμε καταγραφή των κινήσεών του προηγουμένως. Η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή, σύμφωνα με την κατάθεση του καταστηματάρχη. Απλώς, έκλεισε μετά και εγκλωβίστηκε».

Σχολιάζοντας τις εικόνες αστυνομικών οι οποίοι επίσης χτύπησαν τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ ήταν ήδη στο έδαφος αιμόφυρτος, η κ. Παπαρρούσου είπε ότι αυτά «έχουν καταγραφεί, ο ανακριτής είναι σε γνώση αυτών των δεδομένων. Εμείς ως πολιτική αγωγή έχουμε κάνει διάφορα αιτήματα ως προς την κατεύθυνση της έρευνας, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ανάκριση».

Δεν συνιστούσε καμία απειλή γονατισμένος μέσα στη βιτρίνα, δεν στέκουν τα περί «άμυνας»

«Κυκλοφορεί η άποψη περί άμυνας. Νομικά, αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο, γιατί θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε άδικη και παρούσα επίθεση. Ο άνθρωπος αυτός, εγκλωβισμένος σε μία βιτρίνα, γονατισμένος και προσπαθώντας μονάχα να βγει, -είναι προφανές αυτό, δεν συνιστά, ενόψει και της ειδικότερης κατάστασης προφανούς αδυναμίας που βρισκόταν, δεν μπορεί να συνιστά κίνδυνο που η αποτροπή του θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο της άμυνας», τόνισε η κ. Παπαρρούσου, προσθέτοντας ότι «κάθε πράξη εξαρτάται από τις ειδικότερες συνθήκες. Εδώ, οι ειδικότερες συνθήκες τέλεσης των αδικημάτων που όλοι βλέπουμε, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν νομικά ως "άμυνα"».

«Αν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ένας περιθωριακός, από αυτούς που φαντάζεται ο κόσμος, δεν θα είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του, το περιβάλλον του. Θα ήταν νεκρός και τα αίτια θανάτου του θα ήταν αδιευκρίνιστα. Απλώς, είχε περιβάλλον, οικογένεια, φίλους, που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς και γιατί πέθανε», σημείωσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «είναι σαφές ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η διαδικασία, γιατί αναδεικνύονται πολύ σημαντικά κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Υπάρχουν πολλά βίντεο, έχουμε ζητήσει το υλικό από τις κάμερες των καταστημάτων

Όσον αφορά το οπτικό υλικό, πέραν των εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά την ίδια, «πάρχουν πολλά βίντεο. Ήδη κατέθεσε σήμερα στον ανακριτή ειδικός πραγματογνώμονας ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων. Σε αυτή τη φάση ασχολήθηκε με την ανάλυση του υλικού που υπάρχει στη δικογραφία, ένα κακέκτυπο του βίντεο που προβλήθηκε κατ' αρχήν στο διαδίκτυο και μετά στην τηλεόραση. Υπάρχει αρκετό βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο ζητήσαμε ως πολιτική αγωγή από τον ανακριτή να συλλεγεί, όπως και το υλικό από τις κάμερες του καταστήματος και των γειτονικών καταστημάτων, εάν υπάρχει τέτοιο καταγραφικό μηχάνημα».

Σχολιάζοντας επίσης δημοσιεύματα που θέλουν να μην υπήρχε κάμερα ασφαλείας στο συγκεκριμένο κατάστημα, η κ. Παπαρρούσου είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει «να γίνει έκθεση αυτοψίας που να το βεβαιώσει ... στη δικογραφία σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει».