Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν οι Πρέσπες Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 11:26

Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας φέρνουν οι δρομολογούμενες εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ξεκινά η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία θα κυρωθεί η συμφωνία από την πλευρά των Σκοπίων και θα ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 του μηνός, όμως δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να γίνει ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει πως η «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού αναμένεται άμεσα να βρεθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και ορισμένες εξελίξεις μοιάζουν αυτή τη στιγμή αναπόφευκτες, όπως η αποχώρηση των Ανεξάρτητών Ελλήνων από το κυβερνητικό σχήμα.

Αυτό λογικά θα γίνει μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, φρόντισε να δείξει για μια ακόμη φορά τις προθέσεις του, συγκαλώντας το πρωί της Τετάρτης τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του όσο και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε το αινιγματικό και συνάμα αιχμηρό τιτίβισμά του στο twitter, στο οποίο ανέφερε για το Σκοπιανό: « Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη συμφωνία και έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αμέσως μόλις έρθει αυτή στην ελληνική Βουλή. Παράλληλα, όμως έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ταχθεί με την προσπάθεια ανατροπής του Τσίπρα από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Ο ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Την ίδια ώρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, διαμηνύει πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα κι αν διαγραφεί από το κόμμα του.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση», ενώ σχολιάζοντας την απόφασή του να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και να παραδώσει την έδρα του, εφόσον χρειαστεί, είπε χαρακτηριστικά: «Θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ».

Υπενθυμίζεται πως ο Θ.Παπαχριστόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνάντησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στοχεύει στο «μαγικό» αριθμό 151, με τον οποίο θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή η ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει τελικά η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Επιπλέον, τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού έχουν τοποθετηθεί θετικά για τις Πρέσπες και δεν είναι απίθανο να δώσουν τη θετική τους ψήφο, εφόσον η διαδικασία δεν συνδεθεί με ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ.