Στα 630 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Αυξήσεις έως και 120 ευρώ Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 12:30

Στα 630 ευρώ φαίνεται ότι "κλειδώνει" ο νέος κατώτατος βασικός μισθός, το ακριβές ύψος του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας εντός των προσεχών ημερών και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει μέχρι τώρα η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η αύξηση θα κυμανθεί μέσα σε ένα εύρος από 5% έως και 10% και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους αυξημένους περίπου κατά 50 ευρώ από τον ερχόμενο μήνα (από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα ο βασικός μισθός) ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση, ύψους έως και 120 ευρώ, θα δουν οι νέοι κάτω των 25 ετών με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και τα επιδόματα και τους μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.500.000 μισθωτοί, άνεργοι και επαγγελματίες.

Ειδικότερα, από το Φεβρουάριο αναμένεται να αυξηθούν, μεταξύ άλλων, και τα εξής: Επίδοµα γάµου, «παγωµένες» τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήµατα του ΟΑΕΔ, µισθοί Κοινωφελούς Εργασίας κι άλλων προγραµµάτων επιδοτούµενης απασχόλησης, απολαβές µερικώς απασχολούµενων κ.ά. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι του 2010 αναμένεται νέα αύξηση του βασικού μισθού.