Το (αναβληθέν) τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου και τα σενάρια Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 11:05

Καθοριστικό για το μέλλον και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι το τετ α τετ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, που ήτσν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα, μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, από τη χώρα μας, αλλά οδεύει προς προσωρινή αναβολή λόγω των ανατρεπτικών εξελίξεων στη Βουλή των Σκοπίων.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλούνται να αποφασίσουν αφενός αν θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα-κάτι που μοιάζει απίθανο τούτη την ώρα- αφετέρου αν θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησής τους με ψήφο εμπιστοσύνης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη, ως προς τις αποφάσεις που καλείται να λάβει ο κυβερνητικός εταίρος, είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, που θα προηγηθεί. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του Πάνου Καμμένου, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, όπου είπε ότι "δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, δεν τελώ υπό παραίτηση".

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, βέβαια, τα σενάρια που διακινούνται γύρω από το διαφαινόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και διάφορα. Δύο εξ΄ αυτών, βέβαια, φαντάζουν ως τα επικρατέστερα.

Σενάριο Νο 1

Ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή το Μάρτιο, όπως είχαν συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να γίνει αποδεκτό από τον κ. Τσίπρα, που θέλει να τελειώνει με το ζήτημα του Σκοπιανού το συντομότερο δυνατόν, εφόσον έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και στη γειτονική χώρα.

Σενάριο Νο 2

Ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ασχέτως αν κάποιοι εξ αυτών έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραμείνουν στο πόστο τους. Εξάλου, στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ».

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζητούμενο είναι αν οι ΑΝΕΛ θα παρέχουν στο κυβερνό κόμμα ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον τους ζητηθεί. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι βουλευτές των ΑΝΛΕ να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψήφο εμπιστοσύνης και να πουν "οχι" στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει.

Σε αυτό το όχι και τόσο απίθανο σενάριο εικάζεται ότι οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά θα παραμείνουν στο όχι και οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ετσι, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι τέσσερις των ΑΝΕΛ και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η κ. Παπακώστα και ο κ. Δανέλλης, τότε προκύπτει ο μαγικός αριθμός "151".

Αντίστοιχα, στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί στις ψήφους άλλων βουλευτών, 145 του ΣΥΡΙΖΑ συν των τεσσάρων του Ποταμιού και του κ. Σαρίδη της Ενωσης Κεντρώων, αν χρειαστεί, χωρίς να είναι γνωστό τι θα στάση θα κρατήσει εν τέλει κάθε βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οπως και να' χει, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να ζητήσει άμεσα  την έναρξη των διαδικασιών ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.