Το θρίλερ στη Βουλή των Σκοπίων και το κρυφό όπλο του Προέδρου Ιβανόφ Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 12:36

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή της ΠΓΔΜ και κατ'επέκταση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν νέα "αγκάθια", που μπορεί και να αποδειχθούν καθοριστικά ή και ανυπέρβλητα.

Μετά την αναβολή που έλαβε χθες, η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, όμως παραμένει αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει τελικά να βρει στήριξη από τα 2/3 της Βουλής.

Ο ίδιος ανέφερε χθες πως εν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους βουλευτών για τις συνταγματικές τροπολογίες ενώ οι πληροφορόες τον θέλουν να επιδιώκει να κερδίσει τις ψήφους των δύο βουλευτών του αλβανικού κόμματος, που ζητούν διασφαλίσεις για το ζήτημα της εθνότητας. 

Αλλά και στην περίπτωση που πετύχει την υπερψήφιση των αλλαγών του Συντάγματος, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε καμία περίπτωση, λόγω του κομβικού ρόλου του Προέδρου της χώρας, που έχει εκφράσει την σφοδρή εναντίωσή  του στη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Για να θεωρείται έκγυρη η Συμφωνία απαιτείται η υπογραφή του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να υπογράψει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ο Ζόραν Ζάεφ να αναζητήσει εκ νέοθυ 80 βουλευτές, αυτή τη φορά για να κινηθεί εναντίον του Ιβανόφ, προκειμένου να τον ρίξει. Ειδάλλως, θα πρέπει να περιμένει να λήξει η θητειά του, η οποία ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, ώστε να υπογραφεί η Συμφωνία από τον επόμενο Πρόεδρο, εφόσον βέβαια αυτός θα συμφωνεί.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα και από τις εξελίξεις στα Σκόπια θα εξαρτηθεί εάν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, ή θα μετατεθεί χρονικά για τον Απρίλιο ή το Μάιο, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.