Πλήρης πανικός στη ΝΔ: Αποχώρησε από τη συζήτηση που η ίδια ζήτησε για τα αντισταθμιστικά Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:21

Με κίνηση πανικού ή και τεχνητής έντασης μοιάζει η άτακτη φυγή των βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, την οποία οι ίδιοι είχαν ζητήσει επιτακτικά τις προηγούμενες ημέρες.

Οι γαλάζιοι βουλευτές, που απαιτούσαν διακαώς την σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής για την επίμαχη σύμβαση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την εταιρία Lockheed Martin, το έβαλαν στα πόδια κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Εξωτερικών και ‘Αμυνας και Εξοπλιστικών της Βουλής.

Για την πρωτοφανή υποχώρησή τους, χρησιμοποίησσν ως πρόσχημα την επικείμενη αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, από την κυβέρνηση, παρόλο που αυτή είναι απλά ένα σενάριο και όχι μια οριστική ειλημμένη απόφαση.

Ολα τα κόμματα, εξάλλου, καταδίκασαν την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με κάθε ευκαιρία προσποαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγείται σε πολιτική απομόνωση.

Με τον τρόπο αυτό δικαιώθηκε ο Πάνος Καμμένος, που είχε προβλέψει από νωρίς ότι αυτοί που ζητούσαν επιτακτικά με κραυγές να παραπεμφθεί το θέμα στην αρμόδια επιτροπή, όταν ερχόταν αυτή η ώρα θα κοίταζαν να κρυφτούν.

Πολιτικό πανικό καταλόγισε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, κατηγορώντας την για διαρκή μόχλευση ανωμαλίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ έγινε ασθμένως δεκτή και από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τα υπόλοιπα κόμματα ενώ η πρόταση για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε επίσης δεκτή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η ΝΔ συνιστά προσβολή για το Σώμα αλλά και αυτοπροσβολή της ίδιας γιατί απέρριψε την διαδικασία που η ίδια είχε προτείνει»», τόνισε ο κ. Ξυδάκης. Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτικό πανικό κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων. Το μόνιμο σενάριο της για εκλογές δεν συνιστά πολιτική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση, και ενόψει μάλιστα της ψήφισης κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, συνιστά διαρκή μόχλευση ανωμαλίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου παραμένουν στην διαδικασία, ζητούν έλεγχο και απαντήσεις στα ερωτήματα τους και θα συνεχιστεί κανονικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Η συνεδρίαση πρέπει να γίνει και κακώς έφυγε η Ν.Δ, τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Να συνεχιστεί η διαδικασία στην Επιτροπή η οποία συζητεί την σύμβαση αναβάθμισης των F16 ζήτησε και o Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ.

«Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας», χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης εκ μέρους των ΑΝΕΛ την αποχώρηση της ΝΔ από την συνεδρίαση. 

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης μέφθηκε την Νέα Δημοκρατία για την «συμπεριφορά της» καθώς -όπως είπε- είναι το κόμμα που προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια και σήμερα αποχώρησε από την Επιτροπή.