Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 13:11

Πρωτοβουλία υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και μεγάλου πολιτικού ρίσκου χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας λόγο για καθαρές λύσεις και καθαρές απαντήσεις.

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου και Λ. Ιωάννου:

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

• Ο ΠΘ πήρε μια πρωτοβουλία υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και μεγάλου πολιτικού ρίσκου ώστε να υπάρξουν καθαρές λύσεις -όπως ακριβώς και τον Σεπτέμβριο του 2015. Θέτει τους βουλευτές και τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής προ των ιστορικών ευθυνών τους. Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει για να ολοκληρώσει το έργο της.

• Η εμπιστοσύνη που ο ΠΘ ζητά από τη Βουλή δεν είναι απλά και μόνο προς το πρόσωπό του αλλά για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Η ομοιογένεια δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας συγκροτείται στη βάση του πολιτικού της σχεδίου: Συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με την Εκκλησία, ενίσχυση των εργαζομένων με την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, δημιουργία συνθηκών για την ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

• Με λίγα λόγια ο ΠΘ ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ώστε αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της με το πολιτικό στίγμα που έχει δώσει μέχρι σήμερα: αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και δημιουργία όρων ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας & αποκατάστασης των αδικιών της περιόδου της κρίσης. Με αυτό το πολιτικό στίγμα θα προχωρήσουμε. Τα του ενδεχόμενου ανασχηματισμού θα τα κρίνει αποκλειστικά ο ΠΘ.

• Βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα πολιτικό ρεύμα ανθρώπων που προέρχονται από την κεντροαριστερά οι οποίοι βλέπουν ότι η μοναδική προοδευτική πολιτική δύναμη στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λειτουργήσει ως κορμός γύρω από τον οποίο θα συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό αριστερό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.

• Δεν πρέπει να συνδυάζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δυο εντελώς διαφορετικές ψηφοφορίες και η μία δεν προεξοφλεί την άλλη.

• Ο κος Αποστολάκης είναι ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος που όσο διάστημα βρίσκεται στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πιο πριν έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης, καθήκοντος και υψηλό φρόνημα. Με αυτήν την έννοια είναι μια εξαιρετική επιλογή του ΠΘ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

• Εδώ και 3 χρόνια ο κος Μητσοτάκης προαναγγέλλει διαρκώς πρόωρες εκλογές. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μετατρέπει την επιθυμία του σε πολιτική εκτίμηση. Εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με όρους απόλυτης πλειοψηφίας τότε στόχος μας προφανώς και θα είναι η εξάντληση της 4ετίας.

• Θυμηθείτε τι μας έλεγε ο κος Μητσοτάκης ότι δεν τολμάμε να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Εμείς τολμήσαμε. Αντιθέτως εκείνος που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας είναι ο κος Μητσοτάκης γιατί δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να αποχωρήσει πριν πάρει το δρόμο της η Συμφωνία των Πρεσπών.

• Ο κος Μητσοτάκης θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών απλά δεν τολμά . Διότι είναι ένας ανεύθυνος πολιτικός που δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί μια πολιτική που στο βάθος του μυαλού του γνωρίζει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον. Κι αυτό γιατί έχει γίνει το παρακολούθημα της ακροδεξιάς ομάδας των Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη που τον καθοδηγούν εδώ και 1 χρόνο στη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

• Ο κος Μητσοτάκης φοβάται και μετατοπίζοντας τη ΝΔ προς μια ακροδεξιά πολιτική κατεύθυνση, βάζει το μικροκομματικό συμφέρον του πάνω από το συμφέρον της χώρας.

• Συναλλαγές και ανταλλάγματα δεν υφίστανται. Αυτά είναι ανοησίες. Οι βουλευτές ψηφίζουν με τη συνείδησή τους. Η συζήτηση περί ανταλλαγμάτων γίνεται μάλλον από αυτούς που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αν είναι έτσι τότε να μας εξηγήσουν για τους κκ. Φωτήλα, Μάρκου, Θεοχάρη τι ανταλλάγματα τους έδωσαν. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθούν όταν θα βαδίζουμε πια στη διαδικασία των εκλογών. Έχουμε πάρα πολύ χρόνο έως τότε.

• Απαράδεκτη προσπάθεια από τη μεριά της ΝΔ και συγκεκριμένων στελεχών της που πλέον είναι γνωστά που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας ενόψει των μεγάλων πολιτικών γεγονότων που έχουμε μπροστά μας. Η ΝΔ μέχρι στιγμής σιωπά. Ο κος Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη όχι μόνο για την μετατόπιση του πολιτικού λόγου της ΝΔ προς την ακροδεξιά αλλά και για την υιοθέτηση ακροδεξιών πρακτικών πια που είναι επικίνδυνες για το δημοκρατικό πολίτευμα. και θα κληθεί να δώσει λογαριασμό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

• Δημοψηφίσματα σε ζητήματα που αφορούν την ονομασία μιας άλλης χώρας νομίζω ότι ακούγονται αρκετά παράδοξα.

• Αυτό που άλλαξε από τις δηλώσεις μου ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ως κυβέρνηση ανοχής είναι ότι ο κος Καμμένος επέλεξε όχι απλώς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά και να δηλώσει ότι δεν τη στηρίζει πια.

• Τσίπρας και Καμμένος επί 4 ολόκληρα χρόνια μαζί έδωσαν μάχες και αγώνες. Δεν ήταν μια ευκαιριακή σχέση αλλά για ένα πολιτικό σχέδιο που υλοποιήθηκε και κατέληξε με δεδομένη τη διαφωνία του κου Καμμένου επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.