Κομισιόν και διεθνείς αγορές αποστομώνουν τους καταστροφολόγους Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 16:07

"Πολύ κακό για το τίποτα" είναι η απάντηση που δίνουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι διεθνείς αγορές στους εγχώριους καταστροφολόγους, που προσπαθούν να δημιουργήσουν από το πουθενά κλίμα αποσταθεροποίησης στη χώρα.

Για τις αγορές οι ραγδαίες εξελίξεις δεν είναι απαραίτητα κακό νέο. Αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα πριβάλλον χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και διαρκή αβεβαιότητα, κάτι που θα επέλθει με τη διαφαινόμενη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την πλειοψηφία της Βουλής. Εξάλλου, η η αγορά ομολόγων υποδέχθηκε με απόλυτη ψυχραιμία τις πολιτικές εξελίξεις ενώ στρατηγικοί αναλυτές σχολίαζαν ήδη από χθες στο Bloomberg πως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εκκίνησε τη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης, οι αγορές μπορούν να βρουν στηρίγματα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα είναι σταθερή στο 4,3%- όσο ακριβώς και στο κλείσιμό της την περασμένη Παρασκευή.

Εξίσου ήσυχη εμφανίζεται και η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν σχολιάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη, αλλά τις παρακολουθεί από κοντά.

Παράλληλα, υπενθύμισε την υποστήριξη της E.E. στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς που ανέφερε ότι «η Ε.Ε. στηρίζει την ιστορική Συμφωνία», επαινώντας το πολιτικό κουράγιο και την ηγετική ευθύνη των Αλέξη Τσίπρα και Ζοραν Ζάεφ προς την επίλυση μιας από τις πλέον παλαιές διαμάχες της περιοχής.

«Είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και να ενισχυθεί η συμφιλίωση στην περιοχή και στην Ευρώπη συνολικά. Τώρα παρακολουθούμε τις εθνικές διαδικασίες που ακόμη χρειάζεται να γίνουν για την εφαρμογή της Συμφωνίας», ανέφερε η Μ. Κοσίγιαντσιτς.