Μπαλάφας για συμφωνία των Πρεσπών: Ξεκάθαρη η υποκρισία της ΝΔ Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 15:10

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών, μιλώντας, σήμερα, στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για τη φάση που διανύουμε και τη συμφωνία των Πρεσπών

«Βρισκόμαστε ήδη ως χώρα στη μεταμνημονιακή φάση με την οικονομία να ανακάμπτει σταδιακά και την κυβέρνηση να εφαρμόζει μέτρα ενισχυτικά της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις ρυθμίσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο για τα κόκκινα δάνεια, στο νέο σύστημα ενισχυμένης προστασίας της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση ενοικίου κλπ. Ταυτόχρονα μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από δύο ημέρες, παρά τις προσπάθειες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των φιλικών του ΜΜΕ να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο και να οδηγηθούμε σε εκλογές με την εξάντληση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.

Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει πλέον αποκαλυφθεί ξεκάθαρα η υποκρισία της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη η οποία ενώ έχει συμφωνήσει στο παρελθόν, στον πυρήνα της συμφωνίας που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτήν τη θέση της την “ξεχνάει” και επικεντρώνει σε ζητήματα όπως η εθνικότητα και η γλώσσα. Ως προς την εθνικότητα ξεκαθαρίζουμε ακόμα μία φορά ότι η εθνικότητα ή ιθαγένεια –που είναι το ίδιο πράγμα – δεν έχει καμία σχέση με την εθνότητα η οποία δεν μπορεί να καθοριστεί με διεθνείς συμβάσεις. Ως προς τη γλώσσα, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η ελληνική κυβέρνηση το 1977 σε διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, αποδέχθηκε μακεδονική γλώσσα για τους γείτονες επισημαίνοντας ότι πρόκειται για νοτιοσλαβική γλώσσα.

Για το συλλαλητήριο της Κυριακής

«Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφράζει την άποψή του για οποιοδήποτε θέμα με όποιον ειρηνικό τρόπο θεωρεί πιο πρόσφορο. Είναι όμως επίσης δικαίωμα του κάθε έλληνα πολίτη να κρίνει συνθήματα που έχουν ακουστεί σε παρόμοια συλλαλητήρια όπως “Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” ή ”Αλήτες προδότες πολιτικοί ” και να τα θεωρεί ακροδεξιά και εθνικιστικά.

Από την πλευρά μου, καλύπτομαι πλήρως από την τοποθέτηση του προκαθήμενου της Εκκλησίας μας ότι μεγάλα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια»