Ζαχαριάδης: Debate ζητά όποιος πιστεύει στην ισχύ των επιχειρημάτων και όποιος διακρίνεται από σταθερότητα Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 17:53

Ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στο ραδιόφωνο του «Αlpha» και την εκπομπή «Με Υπογραφή» με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Πρέπει να βλέπουμε τις εξελίξεις την οπτική τι είναι καλό για τη χώρα, για τα Βαλκάνια, για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Σκεπτόμενος με αυτόν τον τρόπο, εκτιμώ, ότι όσοι έχουν τοποθετηθεί διαχρονικά γι’ αυτά τα ζητήματα ως θέση πολιτικής ταυτότητας και ως θέση αρχής, θα επιμείνουν σ’ αυτή τη γραμμή και σ’ αυτή την τοποθέτηση και δεν θα πούν «πως θα προκαλέσω κακό στον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό, πως να προκαλέσω κακό στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα».

Το θέμα είναι οι πράξεις μας, οι πολιτικές μας να είναι σύμφωνες με τις αξίες μας, με τις αρχές μας και τα πιστεύω μας και να έχουν άξονα το καλό της χώρας. Δεν μπορεί το κομματικό συμφέρον ή το παραταξιακό συμφέρον να μπει πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Βέβαια δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα. Δηλαδή, εγώ απορώ πως βγαίνουν αρχηγοί κομμάτων να λένε ότι «εμείς λέμε όχι, γιατί δεν θέλουμε να στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση»… δεν μπορεί να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ένα εθνικό θέμα. Εν πάσει περιπτώσει…

Ο καθένας κρίνεται από την τοποθέτησή του και από την συνέπεια λόγων και έργων και τη ευθύνη που παίρνει απέναντι στα πράγματα.

Ο Τσίπρας, ως πρωθυπουργός και ως ηγέτης της προοδευτικής άποψης στη χώρα, πήρε μια δύσκολη πολιτική επιλογή. Έσπασε την κυβέρνησή του, έσπασε την προηγούμενη πλειοψηφία διότι στάθμισε ότι το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από την κυβερνητική συνοχή, είναι πάνω από την καλή συνεργασία που είχαμε, αν θέλετε πάνω και από μια δημοσκοπική πίεση που μας ασκείται με τον τρόπο με τον οποίον μας αντιπολιτεύονται ορισμένοι.

Αισθάνεστε ότι το μήνυμά σας περί εθνικής στάσης δεν έχει φτάσει στον κόσμο; Ο κόσμος όσο και αν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ειλικρινείς, αληθείς, κλπ, φαίνεται ότι έχει ακόμη μια συναισθηματική φόρτιση σε σχέση με αυτή τη συμφωνία… όχι μόνο στη Β.Ελλάδα… μήπως δεν το επικοινωνήσατε σωστά; Γιατί αυτή η επικοινωνία με τα ένθετα στις εφημερίδες, να μην γίνει νωρίτερα;

Συμφωνώ. Πέρα από τις περισπούδαστες αναλύσεις διαφόρων δημοσιολογούντων που πολλά από αυτά που γράφουν είναι λάθη, και δεν τα παραδέχονται γιατί βάζουν τις εμμονές τους μπροστά από τα γραπτά της Συμφωνίας και μπροστά από μια ιστορική διαδρομή και ιστορική ανάλυση στην περιοχή, πρέπει ο κάθε πολίτης να διαβάσει τη συμφωνία, δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Μετά πρέπει να εξηγήσουμε και γι’ αυτό ο Τσίπρας απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αυτή η συζήτηση θα πάρει όσο χρόνο πρέπει, όσο χρόνο χρειάζεται, προκειμένου να εξηγηθούν όλα. Διότι εδώ υπάρχουν τρομερές αμφισημίες. Καταλαβαίνω, από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ωρών, ότι η ΝΔ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, της θέσης, δηλαδή, που είχε από την δεκαετία του ’90 και του 2000, τι μας λένε τώρα;

Για την ονομασία δεν ακούω πάρα πολλά. Έχουν επικεντρώσει στο θέμα της εθνότητας και της γλώσσας…

Έχω ακούσει κάποια στελέχη να τοποθετούνται στο δημόσιο λόγο και να λένε ότι δεν θα ήθελαν σαν συνθετικό το όνομα της Μακεδονίας. Χαίρομαι εάν εντέλει η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις ταλαντεύσεις, είναι και το erga οmnes και η σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία μέσα.

Η γειτονική χώρα έχει πληθυσμό από τρεις εθνοτικές προελεύσεις. Άλλοι προσδιορίζονται ως Αλβανοί, άλλοι ως Σλάβοι, άλλοι ως Βούλγαροι, κ.ο.κ

Η ΝΔ την προηγούμενη περίοδο, παρωθούμενη από κάποιες φωνές στο εσωτερικό της, έκανε αυτή την λάθος ταύτιση. Είναι άλλο πράγμα το «έθνος», δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος, το είπε και ο πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν όταν ξεκίναγε η διαπραγμάτευση σε συνέντευξή του σε μεγάλη Κυριακάτικη εφημερίδα, άλλο το θέμα της «ιθαγένειας-ταυτότητας».

Οπως επίσης και η αναφορά που υπάρχει για το ζήτημα της γλώσσας, που πότε εμείς και με ποια κυβέρνηση σαν Ελλάδα και σε ποια σύσκεψη αναγνωρίσαμε γλώσσα που μιλάνε οι γείτονες – που τότε ήταν ομόσπονδο κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας- κατ’ αντιστοιχίαν των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, δηλαδή με κυβέρνηση, πρωθυπουργούς κ.λ.π.

Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια μετάβαση απο αυτό που είχαν συμφωνήσει από τη δεκαετία του ’90 από την πΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία. Τόσο απλό είναι.

Γιατί δεν έχει φτάσει αυτό στον κόσμο;

Καταρχήν βλέπω ότι οι μετριοπαθείς και ρεαλιστικές φωνές της εξωτερικής πολιτικής, όσο παραπάνω συζητάμε, τόσο παραπάνω κερδίζουμε έδαφος.

Θέλει χρόνο λέτε...

Βεβαίως, γιατί ήταν σφόδρα πολέμιοι αυτής της άποψης που όταν τους το συζητάς, όταν τους το εξηγείς, όταν έχουν διάθεση να ακούσουν, γιατί είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν διάθεση να ακούσουν, καταλαβαίνουν το διακύβευμα για όλη την περιοχή.

Υπάρχει βέβαια και ένα τμήμα που μόνο φωνάζει, κραυγάζει, απειλεί και με αυτό το τμήμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση και είναι αυτό το οικτρά μειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας που δημιουργεί την ένταση.

Αν την επόμενη περίοδο καταφέρουμε και στον δημόσιο λόγο με πολιτισμένο τρόπο και στο Κοινοβούλιο, να συζητήσουμε αναλυτικά, θα δείτε ότι οι φωνές που θέλουν την ειρήνη, την συνεργασία, την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια θα μπορέσουν να κερδίσουν τις απόψεις οι οποίες είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν σπέρνουν το έδαφος για τον εθνισκισμό, για την μισαλλοδοξία, για την σύγκρουση, για την διαίρεση στα Βαλκάνια, όλα όσα μας ταλαιπωρούν επί αιώνες στην περιοχή μας.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση της ενημέρωσης;

Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα όρια και όλα τα περιθώρια.

Αυτό το debate με τον κ. Μητσοτάκη, ποια είναι η γνώμη σας, γιατί δεν γίνεται;

Μου φαίνεται ότι πρέπει να διοργανώσουμε μια ειρηνική πορεία παράκλησης προς το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να δεχτεί να βγει και να συζητήσει με επιχειρήματα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Γενικά, τώρα τελευταία, οι αρχηγοί της ΝΔ δεν τόχουν αυτό με τα debate…Και θυμάμαι ότι υπήρξε ένα θέμα και με τον Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς απέφευγε να έρθει και στη Βουλή. Θυμάμαι επίσης ότι ο κ. Καραμανλής δεν ήταν φοβικός, πήγαινε και συζητούσε με τον κ. Παπανδρέου εκείνη την περίοδο.

Κοιτάξτε βλέπω ότι το κόμμα του κ.Μητσοτάκη είναι 20%, 30% , 40% μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο φανταστικός από τον Αλέξη Τσίπρα… δεν μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, γιατί δεν παίρνει αυτήν την ευκαιρία να τον ισοπεδώσει τον Τσίπρα..

Μάλιστα έκαναν και μια διαρροή από τα γραφεία τους, ότι debate ζητάει μόνο ο δεύτερος.. ε, ας το δεχτεί το debate για να το δει και ο κόσμος ότι ο Τσίπρας είναι δεύτερος.

Debate ζητάει όποιος πιστεύει στην ισχύ των επιχειρημάτων, όποιος έχει άποψη, όποιος μπορεί να μιλήσει και να απαντήσει για όλα χωρίς φόβο και πάθος και όποιος έχει σταθερότητα απόψεων. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Τσίπρα έναντι του Μητσοτάκη. Είναι σταθερός σε μια γραμμή και δεν κάνει ταλαντεύσεις με βάση το κομματικό συμφέρον.

Τι εκτιμάτε, θα έχετε 151 ψήφους;

Νομικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πολιτικά είναι χρήσιμο και πρέπει να έχουμε 151. Θα έλεγα μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συναίνεση και συνεννόηση. Όσοι συμφωνούν με τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά να πάνε από κει και να καταγραφούν και οι υπόλοιποι να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής για τα Βαλκάνια, για την προοπτική στην περιοχή μας

Δεν είναι με την μορφή του κατεπείγοντος αυτό το νομοσχέδιο….

Όσο χρόνο χρειαστεί θα συζητάται… και στη Βουλή, και στις εφημερίδες και σε οργανώσεις και παντού για να ενημερωθεί ο κόσμος. Αυτό είναι το βασικό.