Πανικός στη ΝΔ από το μπαράζ θετικών μέτρων που έρχεται Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 11:02

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τη διεξαγωγή πρόωωρων εκλογών, επικαλούμενη τη δήθεν αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος που επιμέμει στο αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες είναι άλλος: Το μπαράζ θευικών μέτρων που έρχεται.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του τποκατώτατου είναι πλέον θέμα ημερών. Ομως δεν είναι η μοναδική παρέμβαση υπέρ της κοινωνίας που αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, έρχονται οι 120 δόσεις για τα χρέη τόσο σε ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην Εφορία, με ταυτόχρονα “κουρέματα” στεγαστικών δανείων και επιδότηση δόσης ενοικίου ή και δανείου.

Εξάλλου, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα μας περί τα 650 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας του χρέους, από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου το μετέπειτα μοντέλο Κατσέλη θα έχει «κλειδώσει» και δεν θα χρειαστεί παράταση. Το νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιέγραψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι θα βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο 'Εστία'» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά το εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, κάτι το οποίο θα αφορά πολύ περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Ολα αυτά θέλει να προλάβει η ΝΔ, που χρησιμοποιεί το Σκοπιανό ως πρόσχημα στην προσπάθειά της να ζημιώσει επικοινωνιακά μια κυβέρνηση, που θα κερδίζει συνεχώς πόντους και έδαφος στο εξής χάρη στις ελαφρύνσεις υπέρ των λαικών στρωμάτων και τις παρεμβάσεις της υπερ της κοινωνίας.