Τριγμοί και ηχηρές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 12:48

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είχε εναποθέσει στη Συμφωνία των Πρεσπών τις ελπίδες της για τη διάλυση και πτώση της κυβέρνησης, όμως εκ του αποτελέσματος είναι η ίδια που παρουσιάζει κλίμα διάσπασης.

Η εσωστρέφεια που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ηχηρή διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Νίκου Δένδια, από την ακροδεξιά γραμμή του κόμματός του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αν αυτή η γραμμή γίνει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία θα μετατραπεί σε κομματίδιο, θα συρρικνωθει και τα ποσοστά της θα μειωθούν στο 18%".

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος διεμήνυσε με νόημα προς τους ομοϊδεάτες του ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς», ομολόγησε επί της ουσίας πως στην Πειραιώς δεν υπάρχει ενότητα καθώς επικρατούν διαφορετικές τάσεις. "Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κομμα όμως υπάρχουν όρια. Έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητες του όμως η κυρίαρχη γραμμή η γραμμή του κόμματος όπως αποτυπώνεται από τον αρχηγό του είναι αυτή η γραμμή που εγώ υπηρετώ. Την άλλη γραμμή αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι ειναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Η άλλη γραμμή έχει αντίθετα χαρακτηριστικά με τη δική μας γραμμή αλλά με αποκλίσεις διότι αν ήταν ακριβώς στην αντίθετη θέση θα ήταν εκτός κόμματος» παραδέχθηκε ο κ. Δένδιας.

Αυτό που είπε επί της ουσίας είναι ότι από τη μια στην ΝΔ υπάρχει η παραδοσιακή κεντροδεξιά τάση αλλά από την άλλη υπάρχερι και η ακραία, η οποία εκφράζεται από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος, μάλιστα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο διαφορετικών στρατοπέδων εντός της γαλάζιας παράταξης: Του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράστηκε καταλυτικά στην Κ.Ο. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά" είπε ο κ. Βορίδης, ο οποίος περιγράφοντας τη θέση του κόμματός του έκανε -διόλου τυχαία- ξεχωριστή αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό.

Εξάλλου, το δίπολο Μητσοτάκη-Σαμαρά ήταν εξόφθαλμο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σκοπιανό στη Βουλή. «Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, σε πλήρη αντίθεση με τον Κ.Μητσοτάκη που ξεκαθάρισε πως «ποτέ η Ελλάδα δεν μονοπώλησε τη γεωγραφική Μακεδονία».

Επίσης, εκτός τον Ν.Δένδια αποστάσεις αποό την εθνικιστική γραμμή είχαν λάβει δημόσια αποσαφήνιση προβεβλημένα μετριοπαθή στελέχη όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και η Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι δεν θα παρευρεθούν στα συλλαλητήρια, ενώ σημαίνουσα ήταν και η καταδίκη του Θοδωρή Ρουσόπουλου για τις «αντιδημοκρατικές και άθλιες επιθέσεις που γίνονται εις βάρος βουλευτών».

Εκεί στη Νέα Δημοκρατία, ενόψει και των εκλογών, είναι μια ωραία ατμόσφαιρα...