Θρίλερ με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 13:47

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται το μέλλον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που βρίσκεται στον αέρα.

Αμφότερα τα κόμματα κινδυνεύον να χάσουν την δυνατότητα συγκρότησης Κ.Ο. στη Βουλή, εξαιτίας των πρόσφατων αποχωρήσεων βουλευτών τους, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η "χρυσή τομή" τόνισε πως «επίκειται τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής, έπειτα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους να εξακολουθούν να λειτουργούν». "Δεν θέλουμε να διαλύσουμε κανένα κόμμα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την πρόταση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως "Κοινοβουλευτικές ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια" Και συμπλήρωσε πως "το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά, ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter: Οι ΑΝΕΛ δεν θελουμε χάρη από κανένα, θελουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας".

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές του Κανονισμού, με το σενάριο της... επιβίωσης των Κ.Ο. που διαλύονται να απομακρύνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική δύναμη προσανατολίζεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για τη διάσωση των Κ.Ο. που «πέφτουν» κάτω από το αριθμητικό όριο των 5 βουλευτών. Επομένως, το σκέλος του Κανονισμού που αφορά τον τρόπο συγκρότησης και σχηματισμού Κ.Ο. που έχουν μπει στη Βουλή μέσω εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται και αναμένεται να διατυπωθεί στην Επιτροπή είναι ο Κανονισμός της Βουλής να τροποποιηθεί μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς και με τρόπο που θα ορίζεται ότι οι πρόεδροι των Κ.Ο. που διαλύθηκαν θα διατηρούν τα προνόμια και δικαιώματά τους. Επί της ουσίας, τα προνόμια αφορούν το δικαίωμα παρέμβασης στην Ολομέλεια με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού με ό,τι αυτό συνεπάγεται, την αστυνομική φύλαξη αλλά και τους υπαλλήλους που μπορεί ο κάθε πολιτικός αρχηγός να απασχολεί στο γραφείο του στη Βουλή.