Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: «Αγωνία μας η προστασία της ζωής των προσφύγων» Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 20:40

 

Το εθνικών πλέον διαστάσεων ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Ένα πρόβλημα πολυεπίπεδο και πολύπλοκο που κατά κοινή παραδοχή ξεφεύγει πλέον από τα πεπερασμένα όρια και αντοχές της Ελλάδας. Ένα πρόβλημα που ένωσε χθες τις φωνές εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των προσφύγων.

"Δεν μπορούμε ως Κράτος να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις στην Ειδομένη, καθώς στην περιοχή ισχύουν συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον στην Ειδομένη, παρεισφρύουν δυστυχώς και άλλα συμφέροντα που κρατούν τους πρόσφυγες για συγκεκριμένους λόγους εκεί", τόνισε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

v1.jpg

Η υφυπουργός που σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας υλοποίησε την ιδέα της διοργάνωσης μιας ιδιαίτερα επίκαιρης συζήτησης για το προσφυγικό, αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας αλλά και των κρατών που κρατούν τα σύνορά τους κλειστά, ενώ αντίθετα εξήρε το έργο των ΜΚΟ, της Εκκλησίας, του Στρατού , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ελλήνων πολιτών που δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς.

"Προσπαθούμε καθημερινά ν αντιμετωπίσουμε ένα προς ένα τα προβλήματα που προκύπτουν για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων και πρέπει να σας πω πως πρόκειται για μια πολύμορφη προσπάθεια. Η αγωνία μας είναι να μπουν οι άνθρωποι μέσα σε σκηνές. Να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Όμως αν ενταθεί το φαινόμενο , η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη..." εξήγησε , ενώ συμπλήρωσε πως ήδη σε συνεργασία με τις ΔΥΠΕ δημιουργούνται δομές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε θέμα περίθαλψης των προσφύγων όποτε αυτό προκύψει.

Πάρκα και Βρεφονηπιακοί σταθμοί στα κέντρα μετεγκατάστασης

Σε θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας στα κέντρα μετεγκατάστασης των προσφύγων , όπως αυτό των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά "πως πρέπει σύντομα να λυθούν νομοθετικά ζητήματα για την ταχύτερη διαχείριση της καθημερινότητας ώστε να βελτιωθεί η διαβίωση των ανθρώπων αυτών". Ήδη , στην κατεύθυνση αυτή είναι έτοιμη μια παιδική χαρά στο κέντρο μετεγκατάστασης των Διαβατών, ενώ θα δημιουργηθεί σύντομα κι ένας βρεφονηπιακός σταθμός Ακόμη σε συνεργασία με τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται γήπεδα βόλεϋ και μπάσκετ .

v4.jpg

Συλλήψεις διακινητών και απελάσεις μεταναστών

Μόνο η Διεύθυνση Αλλοδαπών   Θεσσαλονίκης προχώρησε στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε 143 συλλήψεις διακινητών , οι περισσότεροι από τους οποίους δραστηριοποιούνταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό τόνισε ο Γιώργος Παντελάκος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσ/νίκης

Σε ότι αφορά το θέμα των απελάσεων , την περασμένη χρονιά (2015) απελάθηκαν συνολικά 20.000 παράνομοι μετανάστες , ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Φεβρουάριο του 2016 συνολικά 1601.

Τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο , βασικό ρόλο θα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων στο προσφυγικό ζήτημα φορέων , πρότεινε μιλώντας στην εκδήλωση το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παυλίδης.

Πολύπλοκο το θέμα των προσφύγων στην Ελλάδα λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

«Η μόνη λύση διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος είναι η αίτηση ασύλου και η ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, διαδικασία κατά την οποία ο πρόσφυγας δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει την περιοχή που θα εγκατασταθεί. Το 90% των ανθρώπων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες, άρα θα έχει ένα ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι οι πρόσφυγες δεν ζητούν Άσυλο στην Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερο επίπεδο προστασίας Αυτό όμως το θέμα τινάζει στον αέρα το προσφυγικό προφίλ που ισχύει στην Ευρώπη. Που θα προωθείται αυτός ο άνθρωπος; Στην πρώτη χώρα που φθάνει ή εκεί που ζητά άσυλο;», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Πέτρος Μάστακας Υπεύθυνος Προστασίας της ΥΑ του ΟΗΕ, για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

v3.jpg

Δομές Φιλοξενίας κοντά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

"Βρισκόμαστε στην αρχή της 2η φάση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Ό μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων 40.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια επιστροφής των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους" τόνισε ο Γ Γ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ΥΠΕΣ Β Παπαδόπουλος.

Έχουν έλθει άνθρωποι διαφορετικών αντιλήψεων σε μια χώρα που μέχρι τώρα υπήρχε ομοιογένεια Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Ήδη οι δομές φιλοξενίας που αναπτύσσονται είναι πολύ μεγάλες, Δεν θέλουμε καταυλισμούς χιλιάδων ανθρώπων. Πρέπει να διαχειριστούμε το φαινόμενο με πιο οργανωμένο τρόπο. Να δημιουργήσουμε δομές φιλοξενίας κυρίως δίπλα στις μεγάλες πόλεις μας Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξήγησε ο κ Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας "Θα φτάσουμε και σε ένα τρίτο στάδιο. Κάποιοι θα μείνουν εδώ μόνιμα. Και αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα".

Στελλίνα Μαργαριτίδου