Επένδυση σε 30 «έξυπνα» εργοστάσια βάζει τέλος στο brain drain Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 12:05

Στην σχεδιαζόμενη δράση της κυβέρνησης για τη δημιουργία 30 αυτοματοποιημένων βιομηχανιών, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάσχεση του brain drain, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Στο συνέδριο με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη», στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής», ο κ. Παππάς αναφέρθηκε σε κινήσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση από την αγορά, αλλά και την κοινωνία, των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στα δίκτυα νέας γενιάς, στις εφαρμογές για τη δημιουργία των πρώτων «έξυπνων» εργοστασίων, στην ψηφιακή γεωργία και στη δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει είτε σε διεύρυνση των ανισοτήτων είτε σε ενίσχυση της δίκαιης ανάπτυξης, εκτιμώντας πως η έκβαση θα κριθεί από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Όπως διευκρίνισε, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης -για την οποία είπε πως θα μετασχηματίσει τις ζωές μας συνολικά- εξαπλώνονται ταχύτητα με τη χρήση του διαδικτύου και οι κίνδυνοι είναι απρόβλεπτοι, άρα χρειάζεται συστηματική προσέγγιση.

Τόνισε ότι το 2007 τα κονδύλια για την έρευνα ήταν στο 0,67% και το 2017 έφτασαν το 1,14% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ. Αν και παραδέχθηκε πως τα κονδύλια αυτά δεν είναι αρκετά, χαρακτήρισε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τη σταδιακή αύξησή τους, ενώ στάθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να στηρίζει την έρευνα, βοηθώντας να αναπτυχθούν υπηρεσίες και προϊόντα.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, πάνω στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G» εξήγησε, ενώ σημείωσε πως για να μπορεί η χώρα να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές που προκύπτουν από την τέταρτη τεχνολογική επανάσταση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στάθηκε στις δράσεις για επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέσα από τρία ξεχωριστά προγράμματα. Για το Rural Broadband εξήγησε πως αφορά τις αγροτικές περιοχές, τονίζοντας πως η χώρα απέσπασε και σχετικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το Superfast Broadband δήλωσε ότι είναι το πρόγραμμα που επιδοτεί τις συνδεσιμότητες υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο σε περιοχές όπου έχει ήδη αναπτυχθεί δίκτυο τηλεπικοινωνιών από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως συμπλήρωσε, πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας οι πολίτες αξιοποιούν την επιδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τη σύνδεση της οικίας τους με οπτική ίνα.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Ultra-Fast Broadband (UFB), σημειώνοντας ότι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται για να καλυφθούν περιοχές όπου δεν αναπτύσσεται ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως διευκρίνισε, θα αφορά περίπου το 20% έως 25% των νοικοκυριών.

Είπε επιπλέον ότι θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την ανάπτυξη της μεγάλης δημόσιας υποδομής πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ψηφιακή γεωργία. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα δίκτυο 6.500 επίγειων σταθμών, οι οποίοι θα αξιοποιούν δεδομένα. Πρόσθεσε πως σε συνδυασμό με εικόνες από τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφόρων, θα συλλέγονται δεδομένα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αγρότες.

Ο κ. Παππάς μίλησε επίσης για το brain drain, τονίζοντας πως υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων πολύ εκπαιδευμένων που είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν. Αναφέρθηκε, δε, σε μια δράση ύψους 21 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η δράση αυτή, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει την κινητοποίηση των βιομηχανιών της χώρας για την κατανόηση των σύγχρονων μοντέλων οργάνωσης και την πρότυπη εφαρμογή και καθοδήγηση 30 επιλεγμένων βιομηχανικών μονάδων, στις οποίες θα δοκιμαστεί εργαστηριακά η λειτουργία στη γραμμή παραγωγής, παρέχοντας τη δυνατότητα προσομοίωσης ενός αυτοματοποιημένου «έξυπνου» εργοστασίου.

Είπε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω των οποίων θα έρθει πιο κοντά η ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία. Αναφέρθηκε επιπλέον σε δύο πρωτοβουλίες, μία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που αφορά την εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, και ένα πρόγραμμα πιστοποίησης απόκτησης δεξιοτήτων για αποφοίτους πολυτεχνείων και φυσικομαθηματικών σχολών.

Ο κ. Παππάς ζήτησε, τέλος, ο ιδιωτικός τομέας να μη δαιμονοποιεί τον δημόσιο και ο δημόσιος τομέας να μη δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό. Όπως είπε, ο δημόσιος τομέας πρέπει να δείχνει την παρουσία του εκεί που ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μεταβεί. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι για να μην πληρώσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες το τίμημα μιας πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, θα πρέπει να αναπτυχθούν και τα κατάλληλα δίκτυα κοινωνικής προστασίας.