Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έναρξη του β' γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit αλλά... πλήγμα για Μέι Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 23:45

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη του β' γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο οποίος αφορά τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι.

Η απόφαση ελήφθη μετά την κατ' αρχήν συμφωνία Ε.Ε. - Η.Β. για τα τρία ζητήματα του «διαζυγίου» τους, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών των 27 χωρών της Ε.Ε. σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, καθώς και εκείνα των Βρετανών που θα κατοικούν στην Ε.Ε., το ζήτημα των συνόρων της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, καθώς και εκείνο του χρηματικού ποσού που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο στην Ένωση για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει ως μέλος της Ε.Ε.

Δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων, μεταξύ άλλων του υπουργού αρμόδιου για ζητήματα αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις, ότι η κατ' αρχήν συμφωνία δεν είναι απαραίτητα δεσμευτική, δημιούργησαν πρόσκαιρη ένταση, με τον υπεύθυνο για ζητήματα Brexit του Ευρωκοινοβουλίου, Βέλγο φιλελεύθερο Γκι Φέρχοφστατ, να δηλώνει ότι τέτοιες τοποθετήσεις δεν προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών.

Πλήγμα για Μέι

Την πρώτη μεγάλη της ήττα υπέστη μέσα στο Κοινοβούλιο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς «αντάρτες» βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος υπερψήφισαν τροπολογία που περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε με 309 ψήφους υπέρ, έναντι 305, ορίζει ότι η Βουλή θα έχει την τελική ψήφο για το Brexit πριν από το οριστικό διαζύγιο με την Ε.Ε.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

“Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

“Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την Ε.Ε.) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του”, σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Η εν λόγω τροπολογία θα ενταχθεί στο Νομοσχέδιο του Brexit, που είναι το κύριο βρετανικό νομοθέτημα για την υλοποίηση του Brexit, και θέτει τέλος στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.