Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές κατέλαβαν το επιτελείο στρατού Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 21:01

Οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη κατέλαβαν σήμερα το γενικό επιτελείο του στρατού και πολιόρκησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος για μερικές ώρες προτού διαλυθούν, σε μια νέα κλιμάκωση των διαδηλώσεών τους οι οποίες έχουν στόχο να εξωθήσουν την κυβέρνηση σε παραίτηση.


Η κινητοποίηση διαρκεί εδώ και ένα μήνα εναντίον της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και του αδελφού της, του Ταξίν, πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, αλλά παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.

Ωστόσο αυτήν την εβδομάδα η κινητοποίηση κλιμακώθηκε, με την κατάληψη πολλών κυβερνητικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Οικονομικών. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο, πολιόρκησαν επίσης τις έδρες πολλών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων αυτή της εθνικής αστυνομίας.

Σήμερα πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο του στρατού, από το οποίο αποχώρησαν έπειτα από λίγο περισσότερο από δύο ώρες.

«Δεν έχουν στρατηγική ή σαφή σκοπό. Η βασική τους επιθυμία και αυτών που τους καθοδηγούν είναι η πρόκληση χάους και καταστροφής, ελπίζοντας αναμφιβόλως ότι οι στρατιωτικοί θα επέμβουν και θα πάρουν την εξουσία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Ουόκερ, του αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.