Φθίνει η ισχύς των ΗΠΑ στα μάτια των Αμερικανών Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 18:54

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η επιρροή της χώρας τους φθίνει και ότι οι ΗΠΑ ασκούν εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο με λιγότερη πυγμή απ' ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με... μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.


Η δημοσκόπηση αυτή που διενεργήθηκε από το Pew Research Center έγινε σε δείγμα λίγο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 6 Νοεμβρίου.

«Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (53%) θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν έναν λιγότερο σημαντικό και λιγότερο ισχυρό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία», υπογραμμίζει το Pew στην έκθεσή του.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2009 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2004, στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ εμπνέουν λιγότερο σεβασμό απ' ό,τι στο παρελθόν, ποσοστό παρόμοιο με αυτό που είχε καταγραφεί στο τέλος της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Ου. Μπους.

Η τρέχουσα εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι αντικείμενο σφοδρής κριτικής: το 56% την αποδοκιμάζει, έναντι του 34% που την υποστηρίζει.