Απόφαση-σταθμός από το Δικαστήριο της ΕΕ: Τα Μνημόνια πρέπει να σέβονται τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 00:09

Μία κρίσιμη απόφαση, που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αγωγών αποζημίωσης από κράτη και πολίτες που επλήγησαν από τη μνημονιακή λιτότητα, έλαβε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι το κούρεμα κυπριακών ιδιωτικών καταθέσεων το 2013 ήταν νόμιμο. Στην ίδια απόφαση όμως σημειώνεται ρητά ότι τα Μνημόνια πρέπει να σέβονται τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ρητά σε ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικότερα η Κομισιόν δεσμεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ακόμη κι όταν ενεργούν στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων του ESM -που είναι εξωθεσμικό όργανο.

H απόφαση μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υποχρεούται «να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη».