Στην Ισπανία ο πρώτος νεκρός Ευρωπαίος από Έμπολα! Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 13:31

Ισπανός ιεραπόστολος ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα ενώ εργαζόταν στη Δυτική Αφρική πέθανε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού σε Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία από το ξέσπασμα της επιδημίας, τον Φεβρουάριο. Ο Μιγέλ Παχάρες, 75 ετών, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ισπανία από τη Λιβερία την περασμένη εβδομάδα μαζί με μοναχή, η οποία ήταν αρνητική στο τεστ για ανίχνευση του ιού.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Παχάρες δεχόταν θεραπεία με πειραματικό φάρμακο, του οποίου η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί, ονόματι Zmapp. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με απόφαση ανώτατου οργάνου του, αποφάνθηκε ότι η χρήση του ευρισκόμενου σε πειραματικό στάδιο φαρμάκου δεν αντιβαίνει στην ιατρική ηθική. Ο ιερέας ήταν μέλος καθολικού χριστιανικού τάγματος και υπηρετούσε στο νοσκομείο του Αγίου Ιωσήφ, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει κλείσει λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Μοναχή από το Κονγκό έχασε τη ζωή της εντός του νοσοκομειακού ιδρύματος το Σάββατο, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του διευθυντή της μονάδας, Πάτρικ Νσάμτζε.

Στο μεταξύ, το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβερίας σχετικά με την αποστολή δειγμάτων ενός πειραματικού φαρμάκου για τη θεραπεία λιβεριανών γιατρών που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα ενέκριναν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας στη Μονρόβια, τα πειραματικά φάρμακα θα παραδοθούν στη χώρα της Δυτικής Αφρικής αυτή την εβδομάδα από έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από σχετική έκκληση προς τον πρόεδρο Ομπάμα.