Πανεύκολο γλύκισμα με ζαχαρούχο γάλα και σοκολάτα Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 17:50

Μερίδες: 24

Χρόνος: 35 λ + 1 ώρα μαγείρεμα και ψήσιμο

Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά συνταγής

Για τη βάση:1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κ.σ. κακάο σε σκόνη1 κ.γ. κανέλα1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο125 γρ. βούτυρο λιωμένοΓια το μείγμα καραμέλας:2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα (397 γρ. το ένα)1/2 φλ. τσαγιού golden syrup (σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ) [*]80 γρ. βούτυρο κρύο ψιλοκομμένοΓια τη σοκολατένια επικάλυψη:125 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη90 γρ. βούτυρο κρύο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 28×18 εκ. και το στρώνετε (σταυρωτά) με 2 μακρόστενα χαρτιά ψησίματος τα οποίο φροντίζετε να προεξέχουν 5 εκ. από τα τοιχώματα του ταψιού.Για τη βάση: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και τη κανέλα. Προσθέτετε τη καστανή ζάχαρη το ινδοκάρυδο και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, το στρώνετε ισομερώς στη βάση του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-18 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει.Για το μείγμα καραμέλας: Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθεί η βάση, βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα, το golden syrup και τα 80 γρ. βούτυρο και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έχετε ένα λείο ρευστό μείγμα. Όταν ψηθεί η βάση, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και απλώνετε πάνω στη ζεστή βάση το μείγμα καραμέλας.Ισιώνετε την επιφάνεια του μείγματος καραμέλας, ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λ ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στο ταψί για 20 λ περίπου να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με τα κομματάκια βουτύρου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από τη κρύα καραμέλα και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει καλά και σφίξει η σοκολατένια επικάλυψη. Το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

[*] Golden Syrup θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Εναλλακτικά, αν δεν το έχετε όταν το χρειάζεστε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 1/4 φλ. τσαγιού μέλι το οποίο θα διαλύσετε σε 1/4 φλ. τσαγιού νερό σε κατσαρολάκι, ανακατεύοντάς το σε χαμηλή φωτιά.

Πηγή: sintayes.g