Novartis – Το σκάνδαλο του αιώνα: Το βέτο του Αδωνι για να μην αναλάβει τα φάρμακα ο Γρηγοράκος αλλά ο Βορίδης! Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 12:52


Μια ιστορία από τα παλιά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Και μιλάμε για τον ανασχηματισμό που έγινε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, το 2014, κατά τον οποίο ο Αδωνις Γεωργιάδης έμεινε εκτός κυβέρνησης Σαμαρά, τότε που τη θέση του πήρε ο Μάκης Βορίδης.

Καλό είναι να θυμηθούμε, λοιπόν, ότι όταν ο Αδωνις ενημερώθηκε ότι φεύγει από το υπουργείο Υγείας θύμωσε πολύ, τόσο που έστειλε οργισμένα sms με ειρωνικό ύφος στους συγκυβερνήτες Σαμαρά και Βενιζέλο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος, τότε στον Βενιζέλο έγραφε «θα έρθει και η σειρά σου».

Ο Σαμαράς του απάντησε σ’ εκείνο το μήνυμα ότι θέλει να τον συναντήσει, και όντως το ραντεβού κλείστηκε υπό άκρα μυστικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ένα σαλόνι δίπλα από το γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Σύμφωνα πάντα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ, ο διάλογος ξεκίνησε ως εξής:

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλημέρα κ. Πρόεδρε
Αντώνης Σαμαράς: Όχι κ. Πρόεδρε. Αντώνη με λένε
Άδωνις Γεωργιάδης: Με ρεζίλεψες. Μου έλεγες να δώσω τη μάχη και δεν με ενημέρωσες να προετοιμάσω τουλάχιστον την καρατόμησή μου. Πρωθυπουργός είσαι. Ό,τι θέλεις κάνεις. Αλλά μπορούσες να μου κάνεις ένα τηλεφώνημα νωρίτερα.
Αντώνης Σαμαράς: Εσύ με ρεζίλεψες. Διέρρευσες τον Τύπο ότι σου πρότεινα να γίνεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκες
Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι όπως έγινε ή εγώ θα γινόμουν ρεζίλι ή η κυβέρνηση. Έπρεπε πια να φροντίσω μόνος μου τον εαυτό μου.

Τελικά, βέβαια, ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που αρχικά είχε αρνηθεί, αφού όμως –κατά το ίδιο δημοσίευμα, που δεν διαψεύστηκε- έθεσε τρεις όρους για να συμφωνήσει στην έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα. Και οι τρεις όροι ήταν:

Πρώτον, να αναλάβει καθήκοντα από το Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, ο Σαμαράς να κάνει δημόσια δήλωση στήριξής του (κάτι που έγινε).

Τρίτον (και εδώ είναι το ενδιαφέρον σημείο) τις αρμοδιότητες για τα φάρμακα να τις κρατήσει ο Μάκης Βορίδης και να μη διαβιβαστούν στον Λεωνίδα Γρηγοράκο (από το ΠΑΣΟΚ) για να μην αποδοκιμαστούν οι επιλογές του Αδωνι από τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Ο τελευταίος όρος που είχε θέσει τότε ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλλον λαμβάνει μια νέα ενδιαφέρουσα διάσταση σήμερα, που στην επικαιρότητα βρίσκεται η υπόθεση Novartis, και ειδικά μετά την πρόσφατη δήλωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, με την οποία εμφανώς διαχώρισε τη θέση του από τη στάση που κρατούν Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ALPHA, το μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο, δήλωσε:

«Για μένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει αυτό το σκάνδαλο να μην μείνει αδιερεύνητο. Και δεν πρέπει να κρυφτούν αυτοί οι ένοχοι πίσω από τις ανάγκες της χώρας. Εγώ και ο χώρος που εκπροσωπώ θέλουμε πλήρη διαλεύκανση της ιστορίας γιατί αυτή η διαλεύκανση είναι απαίτηση του ελληνικού λαού. Θέλω να γίνει διερεύνηση του σκανδάλου και θέλω η NOVARTIS να φέρει τα χρήματα πίσω» για να καταλήξει «Με λυπεί και δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα συμμετείχα σε ένα πολιτικό σύστημα που η διαφθορά του θα ήταν τόσο μεγάλη».