Novartis – Το σκάνδαλο του αιώνα: Τι «δείχνει» η αγωγή Φρουζή κατά της γραμματέως του Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 14:36

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Ελλάδος, Κωνσταντίνου Φρουζή, που κατηγορείται ότι μοίραζε βαλίτσες με χρήματα σε πολιτικούς, να στραφεί με αγωγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και της και πρώην ιδιαιτέρας γραμματέως του, ζητώντας αποζημίωση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ.

Ο κ. Φρουζής καταγγέλλει την άλλοτε στενή συνεργάτιδά του - πιθανολογείται ότι είναι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» - ότι υποκλέπτοντας τους ηλεκτρονικούς κωδικούς του αφαίρεσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, την περίοδο που εκείνος είχε αποχωρήσει την εταιρεία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Κ.Φρουζής είχε ζητήσει παροχή σχετικών εξηγήσεων από την Novartis από το 2016, χωρίς να του έχουν δοθεί.

Με τον τρόπο αυτό η πλευρά Φρουζή επιχειρεί να καταδείξει ότι η γραμματέας του δεν είναι αξιόπιστη μάρτυρας και πως τα όσα αποκάλυψε στις δικαστικές Αρχές - αν πρόκειται όντως για το ίδιο πρόσωπο - υποκινήθηκαν από την μεταξύ τους κόντρα.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος σύμφωνα με την οποία, εφόσον η γυναίκα αυτή είχε πρόσβαση στους κωδικούς και τα ηλεκτρονικά του αρχεία τότε, τα στοιχεία που παρέδωσε στους εισαγγελείς από το ημερολόγιο του Φρουζή για τις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα είναι απολύτως έγκυρα.

Εξάλλου, όλα τα σκάνδαλα παγκοσμίως ξεσκεπάζονται συνήθως από τους πολύ στενούς συνεργάτες, που βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στα γεγονότα, συνεπώς γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προσέφυγε στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων και την άμεση προώθηση της μήνυσής του εναντίον τους.

Νέα στοιχεία - «φωτιά»

Ο κλοιός, πάντως, στενεύει ακόμη περισσότερο για τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα, μετά και την απόφαση της θυγατρικής της Novartis στην Ελλάδα να δώσει στοιχεία στις αμερικανικές Αρχές, προκειμένου να γλιτώσει βαριές οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία καλείται να προσκομίσει στο FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδείξεις για τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος και τις παράνομες πρακτικές της για να αποφύγει τα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά ζήτησε από την Novartis Ελλάς η αμερικανική δικαιοσύνη και η εταιρεία έλαβε σχετική άδεια από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή στοιχεία από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που συνδέονται με τα πολιτικά πρόσωπα του σκανδάλου.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για υλικό που προέρχεται από κατασχέσεις που έχουν γίνει στα γραφεία της εταιρείας μετά τις εφόδους της Αστυνομίας.

Αυτά, αποτελούν ένα μέρος μόνο από το σύνολο των εγγράφων και σκληρών δίσκων που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ και τα οποία διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς Διαφθοράς.