(ΒΙΝΤΕΟ) Τσίπρας: «Ασκηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού» Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 19:41

Σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

“Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού” από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Μίλησε για “άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού” την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

“Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ό,τι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν “τολμά” να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το “γήπεδο της αντιπαράθεσης”.

«Ξεκινήσατε με θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Να τα αφήσουμε έξω από επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση. Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο, πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας. Πράγματι αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή την συμπεριφορά αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυροί ηγέτες», ωστόσο όπως είπε, με έναν δύσκολο γείτονα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συνέκρινε το περιστατικό με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, με την κρίση των Ιμίων το 1996.

«Δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε προβλήματα. Πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία. Όμως εγώ την επόμενη μέρα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ομόλογο μου. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός συνομίλησε με τις ΗΠΑ και τις ευχαρίστησε και είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «τότε η Ε.Ε. παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα είχαμε την απολυτή καταδίκη».

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που όπως είπε, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι «οι τουρκικές προκλήσεις οφείλονται από την ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο», είναι εντελώς ανεύθυνες.