Novartis-Το σκάνδαλο του αιώνα: Επεσαν στο κενό οι ελιγμοί Μανιαδάκη Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 12:10

Στην παγίδα που ο ίδιος επιχείρησε να στήσει έπεσε τελικά ο Νίκος Μανιαδάκης που από προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Ο πρώην σύμβουλος Υγείας εμφανίστηκε πριν από καιρό από μόνος του στις δικαστικές Αρχές και ζήτησε να μπει σε καθεστώς προστασίας, ισχυριζόμενος πως έχει στοιχεία σε βάρος των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

Οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση του έκαναν δεκτό το αίτημά του, με την προϋπόθεση να δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη δίωξη αυτών των προσώπων, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες να δώσει.

Τώρα ο κ. Μανιαδάκης ισχυρίζεται πως δέχθηκε πιέσεις από τους δικαστές για να μιλήσει για χρηματισμό προσώπων. Ο ίδιος, όμως, προσερχόμενος αυτοβούλως στις δικαστικές Αρχές, ως «Ιωάννης Αναστασίου» είχε στραφεί ευθέως εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και του προκατόχου του, Ανδρέα Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, σε μια από τις καταθέσεις του είχαν καταγραφεί τα εξής:

«Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας, μας αναφέρατε ότι η βασιλική Κατραβά ήταν η εξ’ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως “εξ’ απορρήτων γραμματέας»” Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;

Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κα. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης, έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη».

Για τον Α.Λοβέρδο η κατάθεσή του είχε ως εξής: «(…) Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων;

Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου υγείας, Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών […] Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Οπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του. Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τίμων, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νοβάρτις και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο».

Αυτό που έκανε, επί της ουσίας, ο Νίκος Μανιαδάκης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν ελιγμό, προκειμένου να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τη δικαιοσύνη, από τη στιγμή που και ο ίδιος ήταν βαθιά μπλεγμένος στο σκάνδαλο.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να δώσει στοιχεία που θα οδηγούσαν σε διώξεις εκείνος περιορίστηκε σε υποθέσεις και εικασίες, δυσχεραίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το έργο των εισαγγελέων.

Από τη στιγμή, όμως, που δεν βοήθησε ουσιωδώς τις Αρχές, δεν συνέτρεχε πλέον κανένας απολύτως λόγος –βάσει νομοθεσίας- να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Για αυτό, άλλωστε ήρθη το καθεστώς που τον «κάλυπτε» αδικαιολογήτως. Και έτσι κατέληξε με χειροπέδες και κακουργηματική δίωξη σε βάρος του για χρηματισμό στην υπόθεση της Novartis.