Ξένοι αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Ελλάδα λόγω... Airbnb! Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 11:02

Ολόκληρες πολυκατοικίες και κτιριακά συγκροτήματα της Αθήνας έχουν βάλει στο μάτι ξένοι αγοραστές, που θέλουν να εκμταλλευτούν τις χαμηλές τιμές των ακινήτων ώστε να τα αξιποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Ρώσοι, Ισραηλινοί, Λιβανέζοι αλλά και Κινέζοι που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό real estate, επενδύουν  αγοράζουν παλιές πολυκατοικίες που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ‘60, του ‘70 και του ‘80 ανακαινίζοντας τα παλιά διαμερίσματα τα οποία στη συνέχεια τα διαθέτουν προς ενοικίαση στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πρόκειται για πολυκατοικίες που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Κυψέλης, των Πατησίων, των Εξαρχείων αλλά και των Αμπελοκήπων.

Οι παλιές πολυκατοικίες γίνονται «μπουτίκ» επιπλωμένων διαμερισμάτων με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της αγοράς και να μετατρέπουν μια πολυκατοικία 30 ή 40 ετών, που στοιχίζει ελάχιστα σε σχέση με αντίστοιχα κτήρια σε πόλεις του εξωτερικού με ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον, σε ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο να μπορεί σε λίγα χρόνια να πωληθεί σε κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Η ζήτηση για ολόκληρες παλαιές πολυκατοικίες, των δέκα – δεκαπέντε διαμερισμάτων, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι όλες οι συνοικίες που βρίσκονται σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από το ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας έχουν μπει στο ραντάρ των επενδυτών.

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις συνοικίες αυτές ελκυστικές για εκμετάλλευση μέσω της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ότι οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό κέντρο, χωρίς όμως να υστερούν σε προτίμηση από τους τουρίστες, καθώς παραμένουν σε κοντινή απόσταση από τα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας (π.χ. Ακρόπολη κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Παράλληλα εξυπηρετούνται από μέσα μαζικής μεταφοράς.