25.000 φοροέλεγχοι το 2019-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 12:12

Σαφάρι ελέγχων ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχομ τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πραγματοποιήει περίπου 80 ελέγχους στην αγορά σε καθημεριή βάση καθώς, εντός του 2019 θα πρέπει να διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή περίπου το 75% των ελέγχων θα αφορούν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2019 έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν περισσότεροι από 200.0000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασταύρωση στοιχείων για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ΤAXISnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών και οι τραπεζικές καταθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εντοπίζονται διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Στην κορυφή των ελεγκτικών στόχων βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα τα οποία εμφανίζονται προς βραχυχρόνια μίσθωση στις διάφορες πλατφόρμες, περισσότεροι από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών ενώ τη «τιμητική» τους θα έχουν, όπως κάθε χρονιά, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης και τουρισμού , πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία αλλά και όσοι επιδίδονται στο σπορ των «μαϊμού» αποδείξεων και των «λειψών» αποδείξεων μόνο μέσω των POS ιδίως μετά την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού ( 28 Φεβρουαρίου).

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που δεν πληρώθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθαν σε 7,938 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 9,69 δισ. ευρώ. Έτσι, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στα 104,083 δισ. ευρώ, καθώς «φούσκωσαν» κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ περίπου 17,8 δισ. ευρώ (το 17% των συνολικών οφειλών) έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.