Νέος "νόμος Κατσέλη": Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την α' κατοικία Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 10:58

Σε οριστική συμφωνία για το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της α΄κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες μετά την νέα πολύωρη συνάντησή τους και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση που διήρκεσε 8 ώρες συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ισχύσει από 1η Μαρτίου 2019.

Συζητήθηκαν ένα προς ένα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, παρουσία δικηγόρων διευκρίνιζαν τραπεζικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έμεινε το αρχικό όριο ως προς το υπόλοιπο δανείου για ένταξη στη ρύθμιση στα 130 χιλιάδες ευρώ. Επίσης αφορά σε σπίτια με αντικειμενική αξία έως 250 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο πλαίσιο προβλέπει:

- Για όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη – η ισχύς του οποίου λήγει σήμερα – και δεν έχουν πάρει δικάσιμο οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων (κινητή, ακίνητη, περιουσία, εισοδήματα) μέσω μια ειδικής πρόσθετης πλατφόρμας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis.

- Θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και υπόλοιπο δανείου (συν του τόκους) έως 130.000 ευρώ.

- Το κράτος θα επιδοτεί έως και το 33% της μηνιαίας δόσης κλιμακωτά ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

- Η ισχύς του νέου πλαισίου θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα είναι για 1 έτος. Αντίθετα θα φθάνει και τα 5 έτη για ΑμεΑ και ανέργους

- Η ρύθμιση θα δίνεται μόνο για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία και όχι με εξυπηρετούμενο άλλο δάνειο που μπορεί να φέρει εγγύηση το ίδιο ακίνητο.

- Αν ο δανειολήπτης αφού ενταχθεί στο νέο πλαίσιο δεν πληρώνει σταθερά και με συνέπεια για 9 μήνες – ισχύει το ίδιο και για το δημόσιο όσον αφορά την επιδότηση της μηνιαίας δόσης – χάνεται αυτόματα η προστασία.

- Εισοδηματικά κριτήρια: Εισόδημα έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή ανώτατο όριο είναι τα 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά.

Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα

Προστατευμένοι από ενδεχόμενο πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας θα είναι οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νέου πλαισίου προστασίας μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα της Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών (υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας).

Όσοι έχουν ήδη αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη, του οποίου η δίμηνη παράταση λήγει σήμερα, θα μπορούν να παραιτηθούν από αυτόν και να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Οι εν λόγω δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και στην πλατφόρμα, χωρίς να απεμπολήσουν το δικαίωμα προστασίας του ν. 3869/2010. Αν τους συμφέρει το νέο πλαίσιο, παίρνουν τη ρύθμιση και την επιδότηση, διαφορετικά μπορούν να επιστρέψουν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι εκκρεμείς υποθέσεις του ισχύοντος νόμου θα ελεγχθούν μέσω πλατφόρμας με βάση τα νέα κριτήρια. Όσοι δεν τα πληρούν θα «πετάγονται» αυτόματα εκτός προστασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο υπολογίζονται σε 20.000.

Το σκέλος του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό (πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 3869/2010, ο οποίος παύει να ισχύει από αύριο) ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς το σχέδιο με τις τελικές αλλαγές εστάλη αργά χθες το βράδυ στους θεσμούς.

Οι δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο μέσω της πλατφόρμας και δεν κριθούν επιλέξιμοι, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ωστόσο δεν έχουν την προστασία από τον πλειστηριασμό.

Όσοι έμποροι και επιτηδευματίες ζήτησαν στο παρελθόν την προστασία του νόμου Κατσέλη και το δικαστήριο -με οριστική απόφαση- τους «πέταξε» εκτός, λόγω ιδιότητας, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα στην πλατφόρμα.