«Μαύρη Δευτέρα» για τις διεθνείς μετοχές Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 05:46

«Μαύρη Δευτέρα» για τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι φόβοι για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου τρομάζουν τους επενδυτές, που εγκαταλείπουν μαζικά τις αγορές μετοχών. Σε βαθύ «κόκκινο» οι βασικοί δείκτες στη στη Wall Street, με ενδοσυνεδριακές απώλειες πάνω από 2%, και τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλά επτά εβδομάδων.

Στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500 κατέγραφε τη δεύτερη χειρότερη πτώση από τις αρχές του 2019, ενώ για τον τεχνολογικό Nasdaq ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές του έτους, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι από 1ης Ιουνίου θέτει σε ισχύ δασμούς σε περισσότερα από 5.000 αμερικανικά αγαθά, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Απώλειες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις και εν μέσω ανησυχιών μήπως και η Ευρώπη παρασυρθεί στη δίνη του εμπορικού πολέμου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,22%, στα χαμηλά σχεδόν διμήνου.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX -που αποτελείται από μετοχές του εξαγωγικού κλάδου- σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 1,52%. Απώλειες πάνω από 1% και για τον CAC 40 του Παρισιού, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,55%.

Είχαν προηγηθεί οι απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων, με τις κινεζικές μετοχές να κάνουν βουτιά πάνω από 1%. Για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI, μετά τη χειρότερη εβδομάδα του 2019, η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η χειρότερη από τις αρχές του έτους, με τον δείκτη σε χαμηλά διμήνου.