Ο μεγάλος χαμένος στις «μουσικές καρέκλες» της Ε.Ε. Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 01:42

Αποδεχόμενη, όπως όλα δείχνουν, την συμβιβαστική λύση να είναι ο Ολλανδός Σοσιαλιστής, Φρανς Τίμερμανς, ο επόμεονς πρόεδρος της Κομισιόν, η Άγκελα Μέρκελ, έδωσε τέλος στις προσδοκίες του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει χωρίς ρόλο, θα είναι είτε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είτε το Νο 2 στην Κομισιόν. Δεν θα είναι λοιπόν αυτός ο μεγάλος χαμένος της διαδικασίας, που θυμίζει το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες», αλλά μάλλον ένας άλλος Γερμανός. Ο λόγος για τον Γενς Βάιντμαν.

Εδώ και καιρό είχε γίνει σαφές πως θα ήταν δύσκολο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από κράτη- μέλη της Ε.Ε για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν ήταν άκρως αντίθετος στην υποψηφιότητά του. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, είχε ενισχύσει τις ελπίδες του Γερμανικού κεντρικού τραπεζίτη και σφοδρού πολέμιου των επιλογών του Μάριου Ντράγκι να είναι εκείνος ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μάλιστα η Wall Street Journal είχε μεταδώσει ότι υπάρχει μυστική συμφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, που οδηγούσε τον Βάιντμαν στην υψηλότερη θέση του γυάλινου πύργου της Φραγκφούρτης. Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, δείχνουν ότι τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι έτσι.

Όπως εξηγούν αναλυτές, αν και δεν θα έχουμε έναν Γερμανό στην Κομισιόν, θα έχουμε έναν εκπρόσωπο χώρας πολύ κοντά στη Γερμανία, της Ολλανδίας. Έτσι η προεδρία της ΕΚΤ πρέπει να πάει σε άλλη κατεύθυνση, πιθανότατα προς τη Γαλλία.

Να σημειώσουμε ότι στην αποψινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες πιθανότατα δεν θα αποφασιστεί το πρόσωπο, που θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στο Bloomberg, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η τελική απόφαση θα μετατεθεί για το φθινόπωρο σε μία προσπάθεια να αποσυνδεθεί από τις πολιτικά φορτισμένες επιλογές των προέδρων των άλλων σωμάτων της Ένωσης. Ο Βάιντμαν θα μπορεί λοιπόν να ελπίζει έως τότε, αφού κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

naftemporiki.gr