FALSE ALARM - Τέλος καλό, όλα καλά; Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 21:51

Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά για τους έμπειρους. Αν την επόμενη φορά ...δεν είναι έμπειροι;


Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσίρος

Σώοι και αβλαβείς επέστρεψαν από την τριήμερη περιπέτειά τους στον Όλυμπο οι τρεις ορειβάτες που αγνοούνταν από το απόγευμα της Κυριακής.

Οι δυο Αθηναίοι και ένας Θεσσαλονικιός ορειβάτες ανέβηκαν στο βουνό την Παρασκευή και σχεδίαζαν να επιστρέψουν το απόγευμα της Κυριακής. Όταν δεν επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους, αυτοί ενημέρωσαν τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι αγνοούνται και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η ΓΓΠΠ έθεσε σε συναγερμό το σταθμό Πυροσβεστικής στο Λιτόχωρο και λίγο αργότερα δυο ομάδες διάσωσης πορεύονταν στα δυο κύρια μονοπάτια προς τις κορυφές του Ολύμπου. Οι τρεις ορειβάτες είναι εμπειρότατοι και το γεγονός αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα τους οικείους τους και τις Αρχές.

Όπως αποδείχτηκε τελικά, η ομάδα των τριών δεν αντιμετώπισε κανέναν ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού πέραν της εμπειρίας ήταν εξοπλισμένη και με τα κατάλληλα υλικά, αλλά αναγκάστηκε να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά της, λόγω ξαφνικής επιδείνωσης του καιρού. Εξελίξεις σαν αυτή είναι πολύ συνηθισμένη στον ύψους 2918μ Όλυμπο, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ...αγνοούμενοι ήταν η έλλειψη επικοινωνίας, οπότε και η ενημέρωση των οικείων τους.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης», ένας από την παρέα των τολμηρών κατάφερε να επικοινωνήσει με το κινητό του και να ενημερώσει το Αστυνομικό Τμήμα Λιτοχώρου ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι θα αρχίσουν την πορεία της κατάβασης, μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Έτσι, ανακλήθηκαν οι ομάδες διάσωσης και ένας ακόμη συναγερμός στον Όλυμπο...

Το περιστατικό δεν είναι σπάνιο. Αλλά ούτε και τα περιστατικά που καταλήγουν σε μικρές ή μεγαλύτερες τραγωδίες στον Όλυμπο είναι σπάνια. Και πολλοί συμφωνούν ότι, με απλό τρόπο και ελάχιστα μέσα, τέτοια περιστατικά δεν θα υπήρχαν καν και δεν θα κινητοποιούσαν άδικα τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, κρατικές ή μη. Ακόμη και σήμερα, η πρόσβαση στον Όλυμπο είναι ανεπίτρεπτα ανεξέλεγκτη. Από τον πλέον έμπειρο ως τον εντελώς αδαή, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι εκεί, με μόνη υποδομή τα καταφύγιά του.

Κανείς δεν ενημερώνει κανέναν, ούτε οι επισκέπτες, ούτε οι αρμόδιοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά, έστω με την καταγραφή ελάχιστων στοιχείων, την παροχή πληροφοριών και ίσως με ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας, πέραν των κινητών τηλεφώνων. Στην περίπτωση του αδαούς κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές, ενώ στην περίπτωση των εμπείρων, θα μηδένιζε τις άσκοπες κινητοποιήσεις των αρχών και ...τα έξοδα που συνεπάγονται. Είναι καιρός –και ανάγκη, λόγω κρίσης- τοπικοί σύλλογοι και πανελλήνιες ομοσπονδίες να πράξουν επιτέλους κάτι.

Ειδικά, όταν ελάχιστη πληροφόρηση και ένας ασύρματος μπορεί να εξασφαλίσει –σε μεγάλο βαθμό- ανώδυνες και φανταστικές εμπειρίες σε μεγάλο υψόμετρο. Ή να αποτρέψει τις επώδυνες και καταστροφικές.