Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Στο ΧΩΝΙ: Ποια είναι η εικόνα δύο μήνες μετά τις πλημμύρες Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 11:15

Δύο μήνες μετά τη φυσική καταστροφή του Σεπτεμβρίου, που έπληξε τη Σαμοθράκη, το νησί φαίνεται να επανέρχεται στην καθημερινότητα.

Όπως εξηγεί Στο ΧΩΝΙ ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας, αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες, η κατάσταση είναι η εξής:

1. Ο Δήμος με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών (η οποία είναι διαθέσιμη) και τους περιορισμένους δικούς του πόρους αποκατέστησε από το μηδέν τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών καθώς είχε σημειωθεί ολική καταστροφή του εσωτερικού του δημαρχείου, του εξοπλισμού του και των αρχείων.

2. Καθάρισε κτίρια από χιλιάδες κυβικά μέτρα φερτών υλικών (Δημαρχείο, Κέντρο Υγεία, Κέντρο Κοινότητας και ιδιωτικά εγκαταλειμμένα αλλά επικίνδυνα), δρόμους εσωτερικούς οικισμών, φρεάτια, υδραγωγεία.

3. Αποκατέστησε πρόχειρα το μεγαλύτερο μέρος της οδοποιίας.

4. Αποκατέστησε την υδροδότηση έξι οικισμών καθώς και ένα μέρος κεντρικής οδοποιίας της αρμοδιότητάς του.

5. Επισκεύασε μεγάλο αριθμό βλαβών που αφορούν ( δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτρικά) σκάλες, πεζούλες, καλντερίμια, κάγκελα.

6. Ανέθεσε τεχνικές μελέτες σε γραφεία για αποκατάσταση ύδρευσης, άρδευσης κεντρικού αγωγού Χώρας, τοίχων αντιστήριξης και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων.

7. Ο Δήμος γενικά επανάφερε την λειτουργικότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

8. Έχει προετοιμαστεί να κατασκευάσει άμεσα τα επείγοντα έργα που η εκκρεμότητα τους δημιουργεί μεγάλους κινδύνους, όπως : Αποκατάσταση αγωγού παροχέτευση ρέματος στην είσοδο της Χώρας, Ενίσχυση υποδομών ύδρευσης στους οικισμούς Αλώνια, Καρυώτες, Καμαριώτισσα, Παλαιάπολη, Ξηροπόταμο και Χώρα, Μερικό καθαρισμό για διέξοδο στα ρέματα, Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Ξηροπόταμο – Σέλι, Προφήτη Ηλία, Χώρα, Βατότητα αγροτικής οδοποιίας, Τοιχία αντιστήριξης σε Δημαρχείο, Δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας, Προσβασιμότητα στο Κέντρο Υγείας για την αποκατάσταση λειτουργίας του, Κτιριακούς ελέγχους – αποκαταστάσεις Δημαρχείου, σχολείου και Κέντρο Κοινότητας.