Ο δήμαρχος Αλοννήσου εξηγεί Στο ΧΩΝΙ γιατί οι ξένοι βραβεύουν το νησί του Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 10:03

Η Αλόννησος είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που μέσα από το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», έχει καταργήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους του τη δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών για τη μεταφορά αγαθών, όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως εξηγεί Στο ΧΩΝΙ ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, πλέον, από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους του νησιού, οι 2.000, το 80% δηλαδή, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει «πλαστική σακούλα» και χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους ανάγκες πάνινες σακούλες. Επίσης, αρκετά σούπερ μάρκετ στο νησί μοιράζουν στους κατοίκους δωρεάν πάνινες σακούλες για να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτόν τον λόγο πρόσφατα Σκανδιναβοί τουρίστες βράβευσαν τον ελληνικό αυτό προορισμό.

Ο δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι σε υπερβολικά όρια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον πάρα πολύ. Στην Αλόννησο υπάρχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου. Η Αλόννησος είναι 100% ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Για μας, το περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και το προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού».

Γι’ αυτό στο νησί όλοι οι κάτοικοι έχουν πάρει την απόφαση -πολύ πριν μας το επιβάλλει η Ε.Ε.- όχι μόνο να προχωρήσουν στη μείωση της πλαστικής σακούλας αλλά και στην κατάργησή της από τα καταστήματα. «Εχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν αφαιρέσει από τα καταστήματά τους την πλαστική σακούλα. Ο κόσμος λειτουργεί θετικά προς την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος», προσθέτει ο κ. Βαφίνης, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση για την προστασία στο περιβάλλον πάρθηκε πολύ πριν από την επιβολή πληρωμής για χρήση της σακούλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα πρώτα βήματά της και γι’ αυτό σταμάτησαν τη διάθεση πλαστικών σακουλών, παρέχοντας την εναλλακτική των αντίστοιχων επαναχρησιμοποιούμενων, ούτως ώστε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο να αποκτήσει τον πλέον καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα. Και βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την καθολική επίτευξη του στόχου τους…