Κων. Κατσίκης: Η ψευδεπίγραφη έννοια του «Μακεδονικού Εθνους» Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 09:57

Με άρθρο του για το Σκοπιανό εκφράζει την άποψή του Στο ΧΩΝΙ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ακολουθεί το άρθρο του: Η Μακεδονία γεωγραφικά ταυτιζόταν το 1200 π.Χ. µε το αρχαίο βασίλειο των Δωριέων Ελλήνων. Η προέλευση του ονόµατος ανάγεται στη λέξη της Δωρικής διαλέκτου, «Μάκος», που στην Ιωνική σηµαίνει «Μήκος», συναντάται δε και στα Οµηρικά Έπη, προσδίδοντας την ιδιότητα του ψηλού ανθρώπου, στους κατοίκους της περιοχής αυτής.

Η ελληνικότητα, λοιπόν, του αρχαίου αυτού βασιλείου, ανατρέχει χιλιετίες πίσω, έχοντας αδιαµφισβήτητα στοιχεία ιστορικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονοµιάς. Από τον 4ο αιώνα µετά Χριστόν, η Μακεδονία δέχεται αλλεπάλληλες εισβολές πολεµικών λαών, µε αποκορύφωµα τον 6ο και τον 7ο αιώνα, όπου Ούνοι και Σλάβοι, προκαλώντας φοβερές καταστροφές, εγκαθίστανται σε περιοχές της Μακεδονίας.

Προς επίρρωσιν της ιστορικής αλήθειας, 25 χρόνια µετά δηµοσιοποιήθηκε το «απαγορευµένο» βίντεο του 1992, στο οποίο ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόρωφ, εξηγεί τη σλαβική καταγωγή των Σκοπιανών, καταρρίπτοντας εκ προοιµίου το κατασκευασµένο ιδεολόγηµα Γκρούεφσκι, περί καταγωγής τους από τους αρχαίους Μακεδόνες. Οι ρίζες του ζητήµατος του ονόµατος ανατρέχουν στο τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, όταν ο στρατάρχης Τίτο διαχώρισε την περιοχή της σηµερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας, χορηγώντας της καθεστώς οµόσπονδης συνιστώσας, βαπτίζοντάς την αρχικά, «Λαϊκή Δηµοκρατία της Μακεδονίας» και αργότερα «Σοσιαλιστική Δηµοκρατία της Μακεδονίας».

Ταυτόχρονα καλλιεργεί την ιδέα ενός χωριστού και διακριτού «Μακεδονικού Εθνους», µε κυριότερο στόχο τη θεµελίωση εδαφικών διεκδικήσεων της Γιουγκοσλαβίας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση διεξόδου στο Αιγαίο. Η ψευδεπίγραφη έννοια του «Μακεδονικού Εθνους» αποτέλεσε το θεµέλιο λίθο της οικοδόµησης της ανεξαρτησίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας το 1991. Μιας ανεξαρτησίας, στηριγµένης σε ένα ανιστόρητο υπόβαθρο και σε µία συστηµατική καπηλεία της Αρχαίας Μακεδονίας για λόγους καθαρής πολιτικής σκοπιµότητας.

Η Ελλάδα δεν έµεινε θεατής σε αυτή την κλοπή της ιστορικής διαδροµής της Μακεδονίας. Το 1993 έφερε το θέµα στο Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, το οποίο µε δύο αποφάσεις του τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ταχείας λύσης, για το καλό των ειρηνικών σχέσεων των δύο λαών.
Το νεοσύστατο κρατίδιο έγινε δεκτό στα Ηνωµένα Εθνη µε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισµού, µε την προσωρινή ονοµασία Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), µέχρι εξεύρεσης συµφωνηµένης λύσης.

Η συνοµολόγηση µιας «ενδιάµεσης συµφωνίας», η οποία επέβαλε ένα δεσµευτικό κώδικα συµπεριφοράς, πραγµατοποιήθηκε το 1995, µε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δηµοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), όµως, να παραβιάζει συστηµατικά και το γράµµα και το πνεύµα της συµφωνίας και φυσικά, όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Η πρωτόγνωρη αδιαλλαξία της ανάγκασε τον τότε Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, να µπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ατλαντική Συµµαχία, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίλυση του ζητήµατος κατά τρόπο αµοιβαίως αποδεκτό. Η Ελλάδα, µένοντας σταθερή και ειλικρινής στην επιθυµία της για ύπαρξη οριστικής λύσης, στο ζήτηµα του ονόµατος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας, οφείλει να καταθέσει ρεαλιστική και υλοποιήσιµη πρόταση, καταδικάζοντας την αδιαλλαξία της γείτονος και το µακροχρόνιο τορπιλισµό, από µέρους της, κάθε διαπραγµατευτικής διαδικασίας.

Η Ελλάδα, στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δηµοκρατίας της Μακεδονίας, παρείχε τη συναίνεσή της ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταργηθεί το καθεστώς των θεωρήσεων για τους πολίτες της. Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη επίλυση του ονοµατολογικού ζητήµατος, µε τη γείτονα χώρα, κατά τρόπο σαφή και οριστικό, ο οποίος δε θα δηµιουργεί εστίες τριβών, σεβόµενος την ιστορικότητα της Μακεδονικής γης.

Πιστεύω πως, αυτά θα είναι τα συστατικά στοιχεία που θα διαµορφώσουν την πρόταση της κυβέρνησης, σπάζοντας µία διπλωµατική αδράνεια 25 ετών, που καλλιέργησαν τα δύο κόµµατα της αντιπολίτευσης, που εναλλάσσονταν στην εξουσία τα χρόνια αυτά.