Γ. Τσιρώνης Στο ΧΩΝΙ: Κάνναβη: Ευλογημένο φυτό ή ναρκωτικό; Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 08:34

Γιατί η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και γιατί είναι έωλος ο φόβος ότι θα αποτελέσει κερκόπορτα για παράλληλη χρήση προϊόντων για ψυχαγωγική χρήση, αναλύει σε άρθρο του Στο ΧΩΝΙ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ανοιξε επιτέλους, με πολλά χρόνια καθυστέρηση, η νομιμοποίηση καλλιέργειας κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη ζητήσει αδειοδότηση για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο λόγος είναι απλός: Το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί αυτή την καλλιέργεια, που είχε μακραίωνη παράδοση στη χώρα μας πριν την απαγόρευση.
Τα φάρμακα με πρώτη ύλη την κάνναβη είναι ήδη νόμιμα εδώ και αρκετούς μήνες. Νωρίτερα είχαμε το τραγικό φαινόμενο, καρκινοπαθείς ή άλλοι πάσχοντες να περιμένουν να ταξιδέψει κάποιος φίλος ή συγγενής στο Λονδίνο ή αλλού για να φέρει στη βαλίτσα του τα αναγκαία φάρμακα.
Ωστόσο, κάποιοι μιλούν ακόμα για… επένδυση στον «μπάφο»! Αρκεί ένα πολύ απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε πόσο ανόητη και επικίνδυνη είναι αυτή η προσέγγιση: Το πιο σημαντικό ναρκωτικό, που χρησιμοποιείται καθολικά σε όλα σχεδόν τα χειρουργεία του κόσμου, είναι η μορφίνη. Oχι μόνο η μορφίνη αλλά και η κωδεΐνη και δεκάδες άλλα πολύτιμα φάρμακα προέρχονται όλα από το όπιο, που με τη σειρά του λαμβάνεται από το φυτό «μήκων η υπνοφόρος», το γνωστό μας αφιόνι. Παράλληλα, με πρώτη ύλη τη μορφίνη παράγεται και η ηρωίνη. Τίθεται λοιπόν η απλή απορία: Υπάρχει κανείς τόσο ανόητος που θα ζητούσε να απαγορευτεί η νόμιμη καλλιέργεια του αφιονιού και η νόμιμη παραγωγή μορφίνης, για να εμποδίσουμε την παράνομη παραγωγή ηρωίνης; Η απαγόρευση καλλιέργειας αφιονιού και νόμιμης παραγωγής μορφίνης, απλά θα στερούσε τα νοσοκομεία μας από δεκάδες ζωτικής σημασίας φάρμακα, χωρίς να εμποδίζει καθόλου την παράνομη καλλιέργεια και το λαθρεμπόριο.
Πέρα από τη συζήτηση για την αναγκαιότητα νομιμοποίησης ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, είναι αναγκαία και νομιμότατη η παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη σε άλλες χώρες και τα δύο ζητήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, όπως δεν έχει καμία σχέση η αναγκαιότητα να έχουν μορφίνη τα νοσοκομεία μας, με την παράνομη διακίνηση ηρωίνης. Οφείλουμε λοιπόν να αντιληφθούμε ότι είναι απαράδεκτο να μην παράγονται αυτά τα πολύτιμα φάρμακα στην Ελλάδα, στο βαθμό που ούτως ή άλλως παράγονται σε άλλες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας.
Θα υποθέσει κάποιος ότι πιθανά η νόμιμη καλλιέργεια για παρασκευή φαρμάκων θα αποτελέσει κερκόπορτα για παράλληλη χρήση των προϊόντων για ψυχαγωγική χρήση. Αυτός ο φόβος είναι έωλος:
● Κατ’ αρχάς, μετά από αρκετές δεκαετίες απαγόρευσης δεν διαπιστώθηκε πάταξη της παράνομης καλλιέργειας. Αντίθετα, όχι μόνο έχουμε εκτεταμένη παράνομη καλλιέργεια, αλλά και «εξαγωγές» στο εξωτερικό.
● Η καλλιέργεια για φαρμακευτική χρήση προβλέπεται με αυστηρούς όρους καθετοποίησης της παραγωγής φαρμάκων, που απαιτούν συγκεκριμένα στρέμματα καλλιέργειας της πρώτης ύλης. Είναι σχεδόν αδύνατο και αναίτιο να εκτραπεί η παραγωγή σε παράνομη χρήση και αυτή η εμπειρία υπάρχει σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου η παραγωγή ελέγχεται αυστηρά ως ποσότητα και ποιότητα.
Με απλά λόγια, αυτοί που νόμιμα θα καλλιεργήσουν θα χρυσοπουλάνε το προϊόν τους στη φαρμακοβιομηχανία και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη καλλιέργεια για άλλες χρήσεις, που δυστυχώς συνέβαινε ανέκαθεν. Εάν θέλουμε να πατάξουμε την παράνομη καλλιέργεια για ψυχαγωγικούς λόγους, πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες πολιτικές, που δεν έχουν σχέση με τη νόμιμη παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Εκτός όμως από την αναγκαιότητα παραγωγής φαρμάκων, η απαγόρευση της καλλιέργειας κάνναβης είχε και άλλες σκοπιμότητες και επιπτώσεις: Πέρα από την ινδική κάνναβη με τις γνωστές φαρμακολογικές και ψυχοτρόπες ιδιότητες, στην Ελλάδα για αιώνες καλλιεργούσαμε και την κλωστική (ή βιομηχανική) κάνναβη που δεν περιείχε φαρμακευτικές ουσίες, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη THC και η κανναβιδιόλη CBD. Η κλωστική κάνναβη ήταν η πρώτη ύλη για σχοινιά για τα πανιά των πλοίων, για ρούχα, άλευρα και χιλιάδες άλλες χρήσεις.
Λέγεται ότι η απαγόρευση της κλωστικής κάνναβης ξεκίνησε στην Αμερική μετά από ισχυρή πολιτική πίεση των βιομηχανιών συνθετικών ινών, όπως το νάιλον, που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις εξαιρετικές ιδιότητες της φυσικής ίνας από κάνναβη. Και για την κλωστική κάνναβη υπήρξε μια εκτεταμένη προπαγάνδα δαιμονοποίησης, ενώ δεν είχε καμία σχέση με ναρκωτική ή άλλη φαρμακολογική δράση. Τέλος, από γεωπονική άποψη η καλλιέργεια κάνναβης είναι ιδανική για αμειψισπορά, δηλαδή για εναλλαγή καλλιέργειας που ξεκουράζει το χωράφι.
Συμπέρασμα: Πρέπει να σεβαστούμε τα επιστημονικά δεδομένα για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια ήταν πηγή πολύτιμων ουσιών και πρώτων υλών και να πάψουμε να συσχετίζουμε την πολιτική για τα ναρκωτικά με τις νόμιμες χρήσεις που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο εισόδημα στους παραγωγούς μας, πολύτιμα φάρμακα σε πάσχοντες και πολύτιμες πρώτες ύλες στην βιομηχανία μας.