Γ. Δαμιανόγλου Στο ΧΩΝΙ: «Κάναμε εκκένωση, χωρίς ο κόσμος να το γνωρίζει» Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 17:19

«Αν σκεφθείτε ότι γινόταν η εκκένωση χωρίς ο κόσμος να το γνωρίζει, νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν υπήρχε οργάνωση» τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο Γιάννης Δαμιανόγλου, Πρόεδρος του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού Νέας Μάκρης.

 

«Εγώ είμαι κάτοικος και καταστράφηκε το σπίτι μου, σε ένα ποσοστό 70%. Ευτυχώς, όλη η οικογένεια ήταν στο σταθμό και συνέδραμε στις υπόλοιπες φωτιές που ήταν στην περιοχή και προσπαθούσαμε να σώσουμε τα σπίτια των άλλων». Ο Γιάννης Δαμιανόγλου, που έχει μάθει να προσφέρει στους συνανθρώπους του, ασχολείται με τον εθελοντισμό και την πυρασφάλεια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Φέτος, όμως, έμελλε να δώσει τη μάχη με τις φλόγες, υπερασπιζόμενος το σπίτι του και την οικογένειά του.

Είστε ο πιο οργανωμένος σύλλογος εθελοντικής πυροπροστασίας στην Ελλάδα. Έχετε υποστήριξη από τοπική αυτοδιοίκηση ή από ιδιώτες της περιοχής;
Κοιτάξτε, από ιδιώτες έχουμε υποστήριξη και οφείλω να το παραδεχθώ. Αν δεν υπήρχε αυτή η υποστήριξη από τους ιδιώτες, δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή. Τι εννοώ; Έχουμε 8 πυροσβεστικά, ένα κέντρο επιχειρήσεων και ένα πούλμαν. Αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε εάν οι ιδιώτες δεν μας υποστήριζαν και δεν μας πλήρωναν τα τέλη κυκλοφορίας και όλα τα υπόλοιπα. Έχω δεχθεί μέχρι σήμερα στα 11 χρόνια λειτουργίας του 133 χορηγίες σε είδος. Δεν έχω διαχείριση ταμείου. Αυτό, ως προς την ιδέα του εθελοντισμού.
Όταν, λοιπόν, ο εθελοντισμός πληρώνει τέλη κυκλοφορίας για να κάνει κατάσβεση ή αγοράζει τις στολές του για να βοηθήσει το κράτος, συνειδητοποιείτε ότι κάτι είναι στραβό. Και αυτό το στραβό είναι το ίδιο το κράτος που θεωρώ ότι δεν σκέφτεται τον εθελοντισμό αλλά αυτό που τον συμφέρει αυτό. Τι; Να εισπράξει χρήματα.

Υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση έχετε;
Πολύ μικρή. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε. Χθες, στη φωτιά πήραμε από την τοπική αυτοδιοίκηση 250 λίτρα πετρέλαιο. Μέχρι χθες δεν είχαμε καύσιμα. Άλλα 350 λίτρα πετρέλαιο πήραμε σήμερα για να κινηθούν τα οχήματα. Εννοώ το δήμο Μαραθώνος. Τα αυτοκίνητα για να κινηθούν θέλουν καύσιμα, θέλουν τέλη κυκλοφορίας, θέλουν ασφαλιστήρια. Όλα αυτά, λοιπόν, εμείς τα δεχόμεθα από χορηγίες σε είδος από ιδιώτες χορηγούς.

Οταν ξέσπασε η πυρκαγιά, είχατε καύσιμα; Ήσασταν σε ετοιμότητα;
Όχι, δεν είχαμε καύσιμα. Τα πήραμε εκείνη την ώρα τα 250 λίτρα πετρελαίου. Με αυτά κινηθήκαμε. Η φωτιά είχε ξεκινήσει από τις 15:00. Έφτασε η φωτιά περίπου στις 19:00. Εμείς είχαμε πάρει τα καύσιμα περίπου στις 17:00. Ο δήμος χθες μας βοήθησε άμεσα. Αν δεν είχαμε καύσιμα χθες, δεν θα μπορούσαμε να συνδράμουμε.


Εκτός από το πρόσφατο, υπάρχει βοήθεια από το δήμο;
Όχι ιδιαίτερα. Ειδικά ο προηγούμενος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μεγαγιάννης Αδάμ, ήταν άνθρωπος, ο οποίος δεν είχε τον εθελοντισμό μέσα του και δεν ήθελε να συνδράμει στο κομμάτι του εθελοντισμού. Ενώ ο καινούριος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Βάιος Θανασιάς, έχει δείξει τεράστιο αντίκρισμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Σήμερα, έχουν καύσιμα τα οχήματά σας για να κινηθούν;
Έχουμε 8 οχήματα και ένα κέντρο επιχειρήσεων. Καύσιμα να λειτουργήσουν όλα αυτή τη στιγμή δεν έχουν.

Και πώς λειτουργείτε, χωρίς να έχετε καύσιμα;
Τα βάζουμε από την τσέπη μας εμείς, ως εθελοντές. Δηλαδή, στο σταθμό αυτή τη στιγμή είναι περίπου 70 άτομα. Αυτά τα 70 άτομα πληρώνουν από την τσέπη τους και κάποια καύσιμα προκειμένου να πάμε σε διάφορες δράσεις. Διότι η ομάδα η δική μας εκτός από το αντικείμενο της δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης, επιπλέον έχουμε πιστοποίηση για πρώτες βοήθειες από το ΣΕΓΑΣ. Έχουμε εκπαίδευση για σεισμούς από την Πολεμική Αεροπορία και από κει και πέρα καλύπτουμε και το Athens Flying Week στο κομμάτι του εθελοντισμού.

Αυτό το ποσό των 1.000 από 70 άτομα, έτσι;
Ναι, και οι χορηγίες ήταν σε είδος. Πάντα, έχουμε κάποιους χορηγούς. Ο ένας χορηγός μάς πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφαλιστήρια. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο, ο οποίος μας καλύπτει με όλες αυτές τις ανάγκες και είναι φημισμένος για τις αγαθοεργίες του σε όλη την περιοχή. Το σέρβις αυτοκινήτων μάς το κάνει ο χορηγός. (σημ. αναφέρεται στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, που μέσω της οικογενειακής Αστικής Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας» έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση πολλών αντίστοιχων εθελοντικών δράσεων, χωρίς ποτέ να αυτό-προβάλλεται).