ΣΥΡΙΖΑ: Οι άνθρωποι της «επόμενης μέρας» Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 08:16

Καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδεύει τάχιστα προς την έξοδο, Το ΧΩΝΙ καταγράφει την ανθρωπογεωγραφία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και βασικού πόλου του επόμενου -αυτοδύναμου ή οχι- κυβερνητικού σχήματος.

xrist11

 

To XΩΝΙ κρατάει ο Γιώργος Χριστοφορίδης

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να μας πείσει ότι θα βρει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Oτι θα βρει καμιά 30αριά επιπλέον βουλευτές, που θα τη στηρίξουν για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον ελληνικό λαό, ο οποίος στις ευρωεκλογές έδειξε στην συγκυβέρνηση την πόρτα της εξόδου.

Το ΧΩΝΙ (27/7/14) έχει αποδείξει ότι τα όνειρα θερινής -κατά κυριολεξία- νυκτός της κυβέρνησης καταρρέουν υπό το βάρος της απλούστερης μαθηματικής ανάλυσης. Πολύ απλά: τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Την ώρα που το Μαξίμου διαρρέει στις συστημικές εφημερίδες (και αυτές αναπαράγουν... αμάσητα) τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του περί δήθεν ανεξάρτητων και λοιπών βουλευτών που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Το ΧΩΝΙ δημοσιεύει συνεντεύξεις ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ βουλευτών που επίσημα και κατηγορηματικά δηλώνουν: δεν ψηφίζουμε για να παραμείνει η κυβέρνηση του ολέθρου ούτε μια μέρα παραπάνω (που να μας κοπεί το χέρι!).

Το έχουν ήδη δηλώσει Στο ΧΩΝΙ οι Γ. Νταβρής, Χρ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Π. Μουτσινάς. Στο φύλλο της Κυριακής 10 Αυγούστου το είπαν επίσημα -πιο επίσημα δεν γίνεται- κατηγορηματικά το ίδιο τόσο ο Τ. Κουίκ (μιλώντας για τους Ανεξάρτητους Έλληνες), όσο και η Θ. Τζάκρη.

cover-1234444

Η αλήθεια είναι απλή και ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση πέφτει. Και, στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί για τη χώρα, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε -ακόμα καλύτερα- με συνεργασίες (ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας του).

Με το δεδομένο αυτό, Το ΧΩΝΙ κατέγραψε την ανθρωπογεωγραφία των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τις ψήφους που είχαν πάρει κατά την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (στο 1ο συνέδριο, τον Ιούνιο του 2013), ώστε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους πολλοί από τους οποίους αναμένεται να παίξουν κυβερνητικό ρόλο, την «επόμενη μέρα».

 

drag11Γιάννης Δραγασάκης

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του, αντιμετωπίζεται ως ο «γκουρού» του κόμματος σε θέματα προγράμματος.

Είναι πολυγραφότατος και αποτελεί άνθρωπο εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσιπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή, με σχεδόν 1.500 ψήφους.

Ο 67χρονος Γ. Δραγασάκης γεννήθηκε στο Λασίθι της Κρήτης και σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εργασθεί ως οικονομολόγος-μελετητής και σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

milios11Γιάννης Μηλιός

Ο Γιάννης Μηλιός έχει, το τελευταίο διάστημα, πάρει αποστάσεις από τις κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Δεν υπέγραψε το κείμενο των «53», αλλά διατυπώνει -σαφώς επικριτικά- την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει δεξιά στροφή, με την οποία ο ίδιος είναι αντίθετος.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα (που έχουν αέρα... διαρροής) εμφανίζεται να χρεώνει στους Ν. Παππά και Π. Σκουρλέτη τη μη εκλογή του ως ευρωβουλευτή, θεωρώντας ότι δεν τον στήριξαν επαρκώς στο επικοινωνιακό επίπεδο.

Είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.


koron11Τάσος Κορωνάκης


Ο Τάσος Κορωνάκης έχει υπογράψει το κείμενο των «53» -όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- με το οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν αποστάσεις από την κατεύθυνση της ηγεσίας.

Ο 39χρονος Τ. Κορωνάκης μεγάλωσε στον Πειραιά και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Πάτρα.

 

d3311Δημήτρης Βίτσας

Ο Δημήτρης Βίτσας είναι ο άνθρωπος που λύνει τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου.

Ο 58χρονος Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε στο Κερατσίνι και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα, ως στέλεχος εταιρειών στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.

 

 

 

 

papas11Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς αναφέρεται συχνά ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Λογικό, αφού είναι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.

Ακόμη πιο λογικό, αφού το γραφείο του είναι μεσοτοιχία με αυτό του προέδρου, στη νέα διαρρύθμιση του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου. Ο ίδιος τα πήγε πολύ καλά στο τελευταίο συνέδριο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή (με σχεδόν 1.000 ψήφους) και επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αποδοχή του -και- από τον κομματικό μηχανισμό.

Της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο τους συνδέει παλιά φιλία (από τα χρόνια της νεολαίας του κόμματος), ο πρόεδρος τον επιλέγει για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό του, στοιχεία που δεν βρίσκεις και πολύ εύκολα στο κόμμα. Όλο το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αναγνωρισιμότητας. Έχει σπουδάσει μακροοικονομικά στη Σκώτια.

skour11Πάνος Σκουρλέτης

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Mr. Επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Τσίπρα.

Ο 52χρονος Π. Σκουρλέτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΑΒΣΠ).


  

XON1134Νάσος Ηλιόπουλος

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι πρώην γραμματέας της νεολαίας του κόμματος, με σημαντική απήχηση στην κομματική βάση.

Ο 31χρονος Ν. Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πληροφορική στην ΑΣΟΕΕ.

 

 

 

 

 

vouts11Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης, πρώην γραμματέας του Ρήγα Φεραίου, είναι το «βαρύ πυροβολικό» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει κρίσιμο κυβερνητικό ρόλο στο μέλλον. Η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ιδιαίτερα το συνθετικό του χαρακτήρα.

Ο 63χρονος Ν. Βούτσης είναι πολιτικός μηχανικός, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

 

laf11Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστές απόψεις και αποστάσεις από την ηγεσία, τις οποίες όμως εκφράζει πάντοτε εντός των θεσμικών οργάνων.

Ο 63χρονος Π. Λαφαζάνης γεννήθηκε στην Ελευσίνα και έχει σπουδές στα μαθηματικά.

 

 

 

 

papa111Δημήτρης Παπαδημούλης

Η επιτυχία του Δημήτρη Παπαδημούλη να καταλάβει θέση αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αντιμετωπίζεται ως πρωτοφανής -και είναι- στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια θέση τόσο ισχυρή, που τελικά αναμένεται να είναι -σε μεγάλο βαθμό- στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του Δ. Παπαδημούλη κατά πόσον θα επιλέξει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει κάποιον κυβερνητικό ρόλο ή να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Ο 59χρονος Δ. Παπαδημούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Ηπειρο. Τελείωσε τη Βαρβάκειο και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων. Είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και το 2004, ενώ το 2009 διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους Ευρωβουλευτές, στο σύνολο της Ευρωβουλής.

 

 gaav11Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Η πολύ καλή επίδοσή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο δήμο Αθηναίων, όπου κόντεψε να εκλεγεί δήμαρχος την ώρα που όλο το σύστημα τον είχε για... ξεγραμμένο, έχει ανεβάσει πολύ τις μετοχές του στο κόμμα. Θεωρείται στέλεχος με πολύ μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο 34χρονος Γ. Σακελλαρίδης γεννήθηκε στη Ν. Σμύρνη, είναι απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εργαστεί ως οικονομολόγος.

 

 

tzag11Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο πρώην γραμματέας της νεολαίας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του νομικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει είναι ότι, πλέον, το γραφείο του βρίσκεται δίπλα σε αυτό του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, στη νέα διαρρύθμιση των γραφείων του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου.


Ο 32χρονος Δ. Τζανακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, σχολή στην οποία έκανε και το μεταπτυχιακό του στη φιλοσοφία του Δικαίου.

 

 

 

dd43Κώστας Πουλάκης

Ο Κώστας Πουλάκης είναι ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπεύθυνος για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

Διαθέτει τεράστιο αρχείο ερευνών κοινής γνώμης, ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των δημοσκόπων. Ένας εξ αυτών έλεγε, χαρακτηριστικά, μιλώντας για τον Κ. Πουλάκη: «Οποιος μιλάει μαζί του, καταλαβαίνει ότι ο άνθρωπος ξέρει τι λέει». Σταθερά δημοσιεύει τις αναλύσεις του στην κομματική εφημερίδα «Αυγή».

Ο 63χρονος Κ. Πουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος.