«Προσπάθησε να µην κλείσει η αξιολόγηση, Βόλφγκανγκ, σε εκλιπαρώ!» Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 13:05


Αυτό είπε ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σόιµπλε. Δεν είναι ρεπορτάζ. Είναι πολιτική ανάλυση. Και ας πει κάποιος -µε το χέρι στην καρδιά- ότι δεν πιστεύει πως είναι αλήθεια.

Αυτά που συµβαίνουν στη χώρα είναι ανήκουστα. Η ΝΔ, το πάλαι ποτέ µεγάλο κραταιό κόµµα, υπό τη νέα του ηγεσία, έχει µεταµορφωθεί στο κόµµα των δανειστών, κανονικά! Κανονικά, όµως!

Clipboard01255

Στηρίζει τις παράλογα ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, εκλιπαρώντας τους ταυτόχρονα να λάβουν υπόψιν τους ότι η ίδια είναι πρόθυµη… να ψηφίσει τα πάντα! Αυτό φωνάζουν τα γαλάζια στελέχη στα ελληνικά κανάλια (και αµέσως τρέχουν να τα µεταφράσουν στα γερµανικά, για να τα στείλουν στον Σόιµπλε, να τους θαυµάσει!).

Αυτό είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερµανό υπουργό Οικονοµικών, κατά τη µεσοβδόµαδη συνάντησή τους. Γιατί αυτός είναι ο γαλάζιος στρατηγικός στόχος: Να µην κλείσει η αξιολόγηση, για να έρθει η ΝΔ στην εξουσία! Και όλο αυτό η ΝΔ το κάνει ΤΩΡΑ, που η ελληνική κυβέρνηση δίνει µια µεγάλη διαπραγµατευτική µάχη για τον ελληνικό λαό! Πόσο πιο αντεθνικά; Πόσο µεγαλύτερη (πολιτική και προσωπική) ξεφτίλα;

«Στάση λυπηρή και εξευτελιστική»


«Η στάση της ΝΔ δεν είναι µόνο λυπηρή, είναι και εξευτελιστική» κατέληγε η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, που ήρθε να στηλιτεύσει τη θέση που παίρνουν -ξεδιάντροπα πια- τα γαλάζια στελέχη, παρασυρµένα στην αντεθνική πορεία που χάραξε η ηγεσία του κόµµατός τους. Αλλωστε, η δοµική αλλαγή πορείας του κόµµατος (προς τους δανειστές) δεν είναι ένα επιπόλαιο συµπέρασµα, που βγαίνει από ένα µεµονωµένο περιστατικό ή µια ατυχή δήλωση. Το αντίθετο. Υπάρχουν δεκάδες αποδείξεις για τα γαλάζια «θέλω» και «επιδιώκω» της εποχής. Για παράδειγµα…

● Το ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της ΝΔ, αναφορικά µε τη δεύτερη αξιολόγηση, το µάθαµε επίσηµα από τον Αδωνι Γεωργιάδη (τον αντιπρόεδρο του κόµµατος), ο οποίος δηµόσια είπε ότι δική του επιθυµία είναι να µην κλείσει η αξιολόγηση, για να πέσει ο Τσίπρας. Πώς λέµε… και µε το διάβολο, αρκεί να µην κερδίσει ο άλλος; Αυτό ακριβώς πρεσβεύει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και προσέξτε… εδώ το σηµαντικό δεν είναι αυτό που είπε ο (γνωστός) Αδωνις Γεωργιάδης αλλά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόµµατός του ΔΕΝ τον άδειασε! Στην ουσία ταυτίστηκε µαζί του! Απλά, του είπαν να βγει την επόµενη µέρα και να µαλακώσει τη διατύπωσή του. Οχι να αλλάξει την ουσία αυτού που είπε, πάντως.

● Χαρακτηριστική, άλλωστε, των γαλάζιων προθέσεων (αλλά και απόλυτη απόδειξη των ανωτέρω) αποτελεί και η στάση που κράτησαν οι Νεοδηµοκράτες ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, όταν ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Βάλντις Ντοµπρόφσκις, εξήρε τα αποτελέσµατα της ελληνικής οικονοµίας! Τότε, λοιπόν, Σπυράκη, Κεφαλογιάννης και Κύρτσος εξαπέλυσαν δριµεία επίθεση στον προλαλήσαντα. Συγκεκριµένα, η Μαρία Σπυράκη, αφού παρέκαµψε την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσµάτων, επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας ουσιαστικά άµεση διεξαγωγή εκλογών. Το ίδιο υποστήριξε στη συνέχεια και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο επικεφαλής της ευρω-οµάδας της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «τακτική αναβολής της κυβέρνησης», ενώ ο έτερος Νεοδηµοκράτης, Γιώργος Κύρτσος, που επίσης χρέωσε την καθυστέρηση της διαπραγµάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση, εκτίµησε –κατά την τοποθέτησή του- ότι «το πρόβληµα θα το λύσουµε εµείς (ενν. η ΝΔ), ελπίζουµε σύντοµα, στην Ελλάδα».

● Και φυσικά, δεν µπορούµε να ξεχάσουµε µε τίποτα και εκείνη την ιστορική ατάκα της γαλάζιας Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου περί «σκανδαλώδους ανοχής των Ευρωπαίων στην ελληνική κυβέρνηση» την εποχή που έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση, αλλά ούτε να αφήσουµε εκτός της ανάλυσής µας και την άλλη απίστευτη πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη (της αδελφής του προέδρου) περί ποινικοποίησης της καθυστέρησης στις διαπραγµατεύσεις.

Μα, τι αντεθνικά ρεζιλίκια είναι αυτά; Και εν πάση περιπτώσει, τι µας αποδεικνύουν; Οτι τελικά οι Νεοδηµοκράτες θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση ή να µείνει ανοικτή; Για ποιον αγωνίζονται, αλήθεια; Ποιος θέλουν να κερδίσει σ’ αυτή τη µάχη; Οι δανειστές ή η χώρα;

«Είναι πλέον φανερό πως η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειµένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εφαρµοστούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, όµως, για τη ΝΔ, τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών». Ετσι τελείωνε η κυβερνητική ανακοίνωση. Πιο εύστοχα δεν γινόταν…


Η τελευταία τους ελπίδα… χάνεται αύριο!Εδώ υπάρχει µία και µόνη αλήθεια, µία και µόνη σοβαρή απάντηση. Οτι η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι το µοναδικό πλέον όπλο, που της έχει αποµείνει στην καταστροφολογική της φαρέτρα. Εκεί είχαν ποντάρει τα πάντα, τόσο τα κανάλια όσο και η ΝΔ µε τους δορυφόρους της. Στην αποτυχία της διαπραγµάτευσης επένδυσαν αυτοί οι κύριοι όλη τους την πολιτική επιβίωση, όλη τους την κοµµατική υπόσταση, όλη τους τη µιντιακή ύπαρξη.

Οµως, η αξιολόγηση κλείνει. Και η χώρα θα παραµείνει σε τροχιά εξόδου από την κρίση, µε την κοινωνία όρθια, όπως ακριβώς πορεύεται σήµερα. Οσο για τον Κυριάκο και τους συµβούλους του, καλό είναι να καταλάβουν ότι… έχασαν.
Clipboard03255


Η γαλάζια ρητορική… σκάει σαν µπαλόνι!


Ερώτηση 1: Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, του είπε άραγε ότι η Ελλάδα καταστρέφεται; Γιατί προσέξτε… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µπορεί να βγαίνει µε ιδιαίτερη άνεση στον ΣΚΑΪ και να λέει ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση στην οικονοµία χειροτερεύει, όπως το ίδιο µπορεί να λέει -µε την ίδια άνεση- και όταν µιλά σε κοµµατικά ακροατήρια. Αλλωστε, και αυτά… ΣΚΑΪ βλέπουν και γουστάρουν! Στον Μοσκοβισί, όµως, που ξέρει την αλήθεια και δεν ενηµερώνεται από τον ΣΚΑΪ, τόλµησε άραγε ο Κυριάκος να του πει τα ίδια; Οχι φυσικά. Γιατί ξέρει καλά ότι αν τα πει αυτά σε κανένα ξένο, θα γελάει µαζί του τις επόµενες δύο ώρες!

Ερώτηση 2: Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήσει ποτέ τον Γιούνκερ, θα τολµήσει να του πει ότι η Ελλάδα είναι αποµονωµένη διεθνώς, όπως λέει στο εσωτερικό; Αν συναντήσει τον Ιταλό ή τον Γάλλο, που συµµετέχουν στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δηµιουργία της συµµαχίας του Νότου; Θα τολµήσει σ’ αυτούς να κάνει τις ίδιες ανόητες αναλύσεις, που κάνει και µπροστά στα µικρόφωνα των ελληνικών µίντια; Ή θα προτιµήσει να µην πει τίποτα, από φόβο µήπως σκάσουν (και αυτοί) στα γέλια µαζί του;

Οι απαντήσεις στις δύο αυτές θεωρητικές ερωτήσεις, περιγράφουν την πολιτική πραγµατικότητα.
Clipboard02255


Με ερωµένο… το ΔΝΤ


Η ΝΔ -υπό τη νέα της ηγεσία- έχει µετατραπεί απολύτως σε κόµµα των δανειστών. Με µέντορα τον Σόιµπλε… και ερωµένο το ΔΝΤ. Λέει δηµόσια ό,τι θέλει ο Σόιµπλε και το ΔΝΤ να λέγονται. Κορυφώνει την ένταση στο εσωτερικό, ακριβώς όταν συµφέρει τους δανειστές. Βάζει τα πειθήνια στελέχη της (παντελώς άµυαλα) να βγαίνουν δηµόσια και να αλείφουν βούτυρο στο ψωµί των δανειστών µε τις δηλώσεις τους. Γιατί αυτό προφανώς πιστεύει η γαλάζια ηγεσία. Οτι η µη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης… είναι η µεγάλη της ευκαιρία!

Βέβαια, αυτό είναι κάτι, που δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόµη σε µεγάλο βαθµό το γαλάζιο ακροατήριο. Θα το συνειδητοποιήσει, όµως. Δεδοµένου ότι εκλογές θα έχουµε σε 2,5 χρόνια από τώρα, θα το καταλάβει και θα το αντιληφθεί πλήρως. Ειδικά αυτές οι κρίσιµες µέρες αναµένεται να αποδειχθούν και κοµβικές ως προς τη συνειδητοποίηση αυτής της δοµικής κοµµατικής αλλαγής (στο άµεσο µέλλον). Και τότε;
Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κοιµηθεί… όπως φρόντισε να στρώσει.

Θα κληθεί να αντιµετωπίσει αντιδράσεις εντός του κόµµατός του, δηµόσιες δηλώσεις στελεχών του κατά της στρατηγικής του και ασφαλώς δραµατική µείωση της συσπείρωσης, που τώρα εµφανίζουν στα ύψη οι δηµοσκοπήσεις του. Και προσέξτε… Θα είναι η ίδια χρονική περίοδος, που η κυβέρνηση θα επιτυγχάνει ανάπτυξη πέρα από κάθε φαντασία και θα σκέφτεται ήδη τις φορο-ελαφρύνσεις, που στο άµεσο µέλλον θα κάνει.


Κατάρρευση της γαλάζιας στρατηγικής


Και κάπως έτσι, έχοντας ήδη βγει από τα µνηµόνια και την επιτροπεία, µε σωρευτική ανάπτυξη πάνω από 6,5% µέχρι τότε, µε δύο διαδοχικές αυξήσεις στις συντάξεις (µέσω της ρήτρας ανάπτυξης που µπήκε στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου) και µε φορο-ελαφρύνσεις (που θα εξασφαλιστούν από τη δεδοµένη υπερ-απόδοση της οικονοµίας) θα πάµε στις εκλογές του 2019.

Εχοντας βγει από την κρίση, µε την κοινωνία όρθια. Και για αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχάγγελος της καταστροφής, δεν θα κυβερνήσει ποτέ. Γιατί η ανοδική πορεία της χώρας… θα τον πετάξει για τα καλά στο περιθώριο, όπως θα κάνει άλλωστε µε όλους αυτούς τους πλιατσικολόγους. Απλά, θα έχουµε να θυµόµαστε στο µέλλον ότι κάποια στιγµή έγινε αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος, ο αδελφός της Ντόρας. Αυτό. Και πολύ τού είναι…
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 19.2.2017

cover 255s