Ο Κυριάκος τα παίζει όλα για όλα Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 00:27


Όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε όλα τα σενάρια στο τραπέζι, όλα τα σχέδια ανοιχτά, όλα τα ενδεχόμενα μπροστά του, να τα διαμορφώσει όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Και τελικά από όλες τις επιλογές που είχε… εκείνος διάλεξε τη λογική Αδωνι: Αντιπολίτευση – σκληρό ροκ, συνεχώς ΟΧΙ σε όλα (ακόμη και στο επίδομα στους συνταξιούχους), καταστροφολογία και… μονόδρομος οι εκλογές.

Clipbo33ard01

Αυτά λέει από το πρωί ως το βράδυ. Αυτή ήταν η στρατηγική του επιλογή. Να προκαλέσει εκλογές. Και προσπάθησε να το κάνει αυτό με κάθε τρόπο. Συμμάχησε με τους καναλάρχες, μπας και καταφέρουν και ρίξουν εκείνοι την κυβέρνηση (μάταια, όμως!), συμμάχησε και με τον Σόιμπλε και με το ΔΝΤ, μπας και καταφέρουν να επιβάλουν τόση λιτότητα στους Ελληνες, που να μην αντέξει η κυβέρνηση και να πέσει. (Μάταια και πάλι!)

Ο τύπος πήγε με τους άλλους! Η Ελλάδα έδινε μάχη να αποκρούσει τη λιτότητα των δανειστών και εκείνος πήγε με τους δανειστές, να πολεμήσει στο πλευρό τους, μπας και τα καταφέρουν!!! Τι να καταφέρουν; Να μειώσουν δραματικά τις συντάξεις, να σφαγιάσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, να σβήσουν την έννοια «δημόσια πρόνοια», να απολύσουν, να απολύσουν, να απολύσουν.

(Εδώ, προσέξτε τη λεπτομέρεια: Ο Κυριάκος ήξερε ότι οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα ψήφιζαν νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας και επένδυσε σ’ αυτό. Στη σοβαρότητα και την πολιτική εντιμότητά τους, δηλαδή. Ασχετα από αυτά που λέει δημόσια, βαθιά μέσα του ξέρει ότι δεν είναι σαν τους δικούς του, που θα τα ψήφιζαν όλα! Τώρα, συνεχίζουμε…)

Και γιατί πήγε με τους δανειστές ο Κυριάκος; Μα, γιατί αν όντως το ΔΝΤ -με τις ευρωπαϊκές πλάτες του Σόιμπλε- τα περνούσε αυτά στη διαπραγμάτευση, τότε πολύ βάσιμα η κυβέρνηση θα έπεφτε. Οι βουλευτές της όντως δεν θα τα ψήφιζαν με τίποτα και έτσι ο Κυριάκος θα «πετύχαινε» τις εκλογές. Αρα, το απόλυτο συμφέρον του ήταν να κερδίσουν οι δανειστές. Να επιβάλουν τα μύρια όσα στον ελληνικό λαό. Να βουίξει το σύμπαν με τη λιτότητα στην οποία υποτάχθηκε η Ελλάδα! Τότε θα έβγαινε ωφελημένος ο Κυριάκος και το αγαπημένο του τηλε-σύστημα. Αν ο λαός δεινοπαθούσε. Αν κέρδιζε το ΔΝΤ!

Αντεθνική στάση. Αντι-πατριωτική, αν προτιμάτε τη διατύπωση που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Όμως, για να είμαστε –μεταξύ μας- ειλικρινείς… έχει μια λογική (έστω του Αδωνι). Προσπερνώντας το χυδαίο του πράγματος και ξεχνώντας την αντεθνική μιζέρια που διακρίνει μια τέτοια σκέψη, πρέπει να παραδεχθούμε ότι από τη σκοπιά του πολιτικού οφέλους, μια λογική υπάρχει! Για την ακρίβεια, υπήρχε. Μέχρι και 10 μέρες πριν, που η αντιπολίτευση μπορούσε να λέει ο,τι ήθελε.

Από το περασμένο eurogroup και μετά, όμως, προφανώς και δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει! Και όμως αυτό εξακολουθεί να κάνει! Τα γαλάζια στελέχη επιμένουν να καταστροφολογούν στα κανάλια, σαν να μην άκουσαν τίποτα την περασμένη Δευτέρα. Λες και είχαν δουλειά και δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τι ειπώθηκε. Τα ίδια και ο Κυριάκος! Σαν να μη ξημέρωσε ποτέ η περασμένη Δευτέρα. Εξακολουθεί να μιλά για καταστροφή, ζητώντας εκλογές!!!

Για άλλη μια φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι η στάση του είναι παντελώς ανήκουστη. Ανεξήγητη, αλόγιστη, αυτοκτονική. Πώς είναι δυνατόν να ποντάρει και πάλι τα πολιτικά του λεφτά στο ενδεχόμενο να μην ισχύσουν τα δημόσια ανακοινωθέντα; Πώς είναι δυνατόν ένα μεγάλο κόμμα, όπως η ΝΔ, να έχει πέσει τόσο χαμηλά;

Μετά το eurogroup, βγήκε δημόσια ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσχοβισί και ενημέρωσε τους Ευρωπαίους πολίτες για το τι συζητήσανε πριν από λίγο. Και αναφορικά με την Ελλάδα είπε:

• «Υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει τα αποτελέσματά της».

• «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της».

• «Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο πια. Η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016»

• «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά»

• «η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενές πλεόνασμα».

Τα ίδια επιβεβαίωσε και ο Ντάισελμπλουμ. Επίσης, και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη να δοθεί τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα, εξαγγέλλοντας τον όρο της συμφωνίας περί μηδενικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Αλήθεια, τι δεν κατάλαβε ο Κυριάκος; Ποια λέξη από τις παραπάνω δεν ξέρει; Πώς είναι δυνατόν μετά από αυτές τις -διεθνώς πια- κοινά αποδεκτές από όλους παραδοχές για τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, εκείνος να επιλέγει τη συνέχιση της καταστροφολογίας;

Τι είναι αυτό; Η κατάρρευσή του; Η αδράνεια στο μυαλό του; Γκρεμίστηκαν με μιας όλα τα σχέδιά του, και απλά κερδίζει χρόνο μέχρι να σκεφτεί τι στο διάολο θα πει τώρα ή όντως αποφάσισε να συνεχίσει να βασίζει τη ρητορική του στην καταστροφολογία; Αν αποφάσισε το δεύτερο, τότε αυτή είναι (άλλη μια) ανήκουστη πολιτική του απόφαση, χωρίς καμία απολύτως λογική.

Αλήθεια, πού ελπίζει; Στα να πάρουν πίσω οι δανειστές τον όρο της μηδενικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης; Στην ανατροπή των συμφωνηθέντων ελπίζει; Σε κάποιο μεγάλο σεισμό; Σε τι ακριβώς, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος συνεργάτης του; Βγήκαν οι δανειστές ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ότι εργάζονται πάνω σε μια βάση μηδενικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης για την κοινωνία. Ο Κυριάκος τι δεν έχει καταλάβει;

Αν μας επιτρέπετε μια εκτίμηση, ο Κυριάκος τα έχει καταλάβει όλα μια χαρά. Απλά, όσο παραμένει συνδεδεμένος με τους ακραίο ακροατήριο του Αδωνι, δεν έχει καμία άλλη πολιτική επιλογή. Παρά μόνο μία. Να συνεχίσει. Να επιμείνει. Να τα παίξει όλα για όλα. Μέχρι το τέλος, μαζί με τον Αδωνι, όπως αρέσκονται να εξομολογούνται μεταξύ τους.

Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Και ας κάνουν και οι λογικοί δεξιοί ό,τι καταλαβαίνουν. Προφανώς και δεν θα τους πείσει ένα κείμενο που θα διαβάσουν Στο ΧΩΝΙ. Θα τους πείσει, όμως, η λογική τους. Ας σκεφτούν από μόνοι τους: Πού το πάει ο Κυριάκος; Μήπως, από αδιέξοδο σε αδιέξοδο; Μήπως από κοινωνική σφαλιάρα σε κοινωνική σφαλιάρα; Και με τους καναλάρχες και με τους δανειστές; Και τι είναι αυτό; Καλό; Αρέσει στην κοινωνία αυτή η στάση, λέτε; Με το ΔΝΤ; Με τη λιτότητα; Το κόμμα των δανειστών; Αυτό άξιζε στη ΝΔ, τελικά;

MANOΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ